Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" към "Хизбула": Да продължим войната, докато окупацията не бъде победена

13 септември 2024, 11:27 часа • 802 прочитания

Лидерът на "Хамас" Яхия Синвар изпрати писмо до ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала, в което изразява благодарност към шиитската групировка за подкрепата във войната в Ивицата Газа.

В писмото, публикувано от подкрепящия "Хизбула" вестник „Ал-Маядин“, Синвар благодари на Насрала и за съболезнованията, след като предишният лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше убит в Техеран през юли. Иран и неговите прокси сили в Близкия изток, сред които са "Хамас" и "Хизбула", обвиниха Израел за удара.

Още: ООН с ново обвинение към израелската армия

"Хамас" ще се бори до създаване на независима държава

Синвар обещава, че "благословените конвои от мъченици ще увеличават силата и мощта си в сблъсъка с нацистката ционистка окупация" - т.е. броят на жертвите ще е правопропорционален на силата на "Хамас" и "Хизбула" срещу Израел.

Снимка: Яхия Синвар, Getty Images

Лидерът на "Хамас" се зарича да продължи да се бори с "ционисткия проект" заедно с водената от Иран "Ос на съпротивата", "докато окупацията не бъде победена и отстранена от земята ни и не бъде създадена наша независима държава с пълен суверенитет и със столица Йерусалим", предава думите му The Times of Israel.

Още: Израелската армия нанесе два нови удара в Сирия

Две държави - мисия възможна?

Темата за две държави - Израел и Палестина - е на дневен ред за Запада от много време насам, а войната в Близкия изток само изостри нуждата от подновяване на разговорите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче не иска и да чуе за подобно нещо, още по-малко ако не ликвидира напълно "Хамас".

Още: Ердоган призова ООН да реагира на "окупационната политика" на Израел

Остава и въпросът кой би управлявал евентуална Палестинска държава, кои територии ще обхваща тя и каква би била ролята на израелските власти.

Междувременно САЩ, Катар и Египет продължават да работят по процеса за мир между Израел и "Хамас".

Още: "Хамас" готови за нов мир в Ивицата Газа, но без условия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес