Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генералният секретар на ООН заминава за Турция да преговаря за зърното

22 юли 2022, 00:48 часа • 2219 прочитания

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще отпътува късно днес от Ню Йорк за Истанбул, за да помогне на Русия и Украйна да постигнат споразумение, което да позволи на корабите със зърно да започнат да преминава през Черно море.

Информацията бе съобщена от заместник-говорителя Фархан Хак.

Антонио Гутериш "ще пътува до Истанбул, Турция, тази вечер, като част от усилията си да осигури пълен глобален достъп до хранителните продукти на Украйна, както и до руските храни и торове", заяви Хак на пресконференция.

Визитата ще се осъществи седмица след срещата, на която официални представители на Турция, Украйна, Русия и ООН се договориха да създадат координационен център в Истанбул, който да улесни износа на зърно от Украйна.

Тонове украинско зърно са блокирани заради руско-украинската война, която продължава вече пети месец, предизвиквайки недостиг в световен мащаб и покачване на цените. Русия, която е обвинявана, че използва храната като оръжие, заяви, че западните санкции са виновни за недостига на храна.

Хак заяви, че ООН иска да сключи споразумение, което да позволи на украинските и руските храни и торове да достигнат до световните пазари.

"Хората все още умират. Войната все още бушува. Но обнадеждаващите новини от Истанбул показват важността на диалога", добави той, цитиран от Анадолската агенция.

До 25 млн. тона пшеница и друго зърно са блокирани в украинските пристанища от руски военни кораби и противопехотни мини, които Киев е поставил, за да предотврати евентуален десант.

Кризата доведе до рязко покачване на цените на храните в световен мащаб и изправи милиони хора в най-бедните страни в света на ръба на глада.

Говорител на ООН отказа да съобщи дали в петък в Истанбул ще бъде подписано окончателно споразумение между делегациите на враждуващите страни.

Телевизия NTV съобщи, че Гутериш може да се срещне утре с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е "оптимист", че условията, поставени в последния момент от Русия, могат да бъдат преодолени.

"Имаме надежда за зърното", каза Чавушоглу в телевизионно интервю. "Надяваме се през следващите дни да съобщим добри новини."

На първите преки преговори между военните делегации на враждуващите страни миналата седмица в Истанбул беше представен първоначален проект за разрешаване на безизходицата.

Страните трябваше да се срещнат отново тази седмица за евентуално подписване на официално споразумение.

Но руският президент Владимир Путин заплаши да провали преговорите, като предупреди във вторник, че очаква всяко споразумение да се отнася и до блокирания износ на зърно от страната му.

Петмесечната война се води в един от най-плодородните региони на Европа от двама от най-големите производители на зърно в света.

Почти цялото зърно обикновено се изнася през Черно море.

Чавушоглу призна опасенията на Путин.

"Когато решим този въпрос, ще бъде отворен пътят за износ не само на зърно и слънчогледово масло от Украйна, но и на продукти от Русия", каза той.

"Дори и тези руски продукти да не са засегнати от санкциите, има блокажи по отношение на морския транспорт, застраховането и банковата система", каза той.

"Съединените щати и ЕС дадоха обещания да ги отменят", каза той. "Аз съм оптимист."

По време на конфликта Турция поддържаше добри работни отношения както с Москва, така и с Киев.

Член на делегацията по преговорите на Киев заяви, че доставките могат да бъдат възобновени от три пристанища под пълен украински контрол.

"Износът ще се осъществява през три пристанища: Одеса, Пивденни и Черноморск. Но в бъдеще се надяваме, че ще можем да ги разширим", заяви пред репортери украинският депутат Рустем Умеров.

Той допълни, че безопасността на доставките ще бъде наблюдавана от мониторингова група на ООН, базирана в Истанбул.

Умеров заяви също така, че руските кораби не трябва да бъдат допускани в украински води като част от очакваното споразумение.

"Ние не им се доверяваме, дори и да подпишат споразумение с ООН. Това е страна агресор", каза той.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес