Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган се проваля в икономиката, смятат почти две трети от турците

01 ноември 2021, 16:16 часа • 3972 прочитания

Почти 2/3 от турските гласоподаватели смятат, че правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се справя зле с икономиката, сочи проучване на общественото мнение, проведено от Avrasya Araştırma.

Едва 21,1% от анкетираните в проучването, обхващащо 2460 души, са заявили, че Ердоган управлява икономиката ефективно, заяви през уикенда в Twitter Кемал Йозкираш, ръководител на Avrasya Araştırma.

Турската лира потъна до рекордно ниски нива спрямо долара през последния месец и загуби почти една четвърт от стойността си през тази година. Инфлацията в страната се ускори до почти 20% през септември, което намали покупателната способност, а официалното ниво на безработица е 10,8% за мъжете и 15% за жените. По-малко от една трета от жените понастоящем са работна сила.

Според проучването по-малко от 20% от турците смятат, че правителството е в състояние да разреши икономическите проблеми на Турция. Запитани дали смяната на правителството ще подобри икономическата ситуация в страната, 48,1 процента от анкетираните отговарят положително, докато 32,1 процента смятат, че тя ще се влоши.

62% от гласоподавателите смятат, че правителството трябва да свика предсрочни избори, съобщи „Ахвал Нюз“.

Бившият министър на икономиката Али Бабаджан, който оглавява опозиционната Партия на демокрацията и прогреса (DEVA), би се справил по-добре с икономиката от Ердоган, смятат 63,4% от анкетираните. Според тях икономиката би била по-добре и при други опозиционни лидери, сред които Кемал Калъчдароглу, Мерал Акшенер и Ахмет Давутоглу.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес