Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

19 април 2024, 07:46 часа • 1451 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде съвместна пресконференция с президента на Обединена република Танзания Самия Сулуху Хасан в президентския комплекс в Анкара след приключване на разговорите на четири очи и между делегациите на двете страни, предаде БГНЕС.

Още: Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Отговор на репресиите на Иран в един глас

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, говорейки за ситуацията в Газа, заяви: "Видяхме, че западните държави успяха да отговорят на репресиите на Иран в един глас. Сега същите тези структури трябва да кажат "стоп" на Израел в един глас".

Заявявайки, че е много доволен да приеме президента Хасан в Турция, Ердоган изрази скръбта си от наводненията и свлачището, които се случиха в Танзания на 14 април, и от смъртта на 8 ученици от началното училище при пътнотранспортно произшествие в Аруша.

Политиката за Ивицата Газа

"Решимостта ни да развиваме отношенията си с континента във всички области - от търговията до образованието, от селското стопанство до здравеопазването - остава непоколебима. Фактът, че нашият лозунг "Светът е по-голям от пет" намира отклик сред африканските ни приятели, е знак, че сме на прав път. Тези искрени отношения, които установихме, укрепват решимостта ни да се борим с несправедливостта по света, особено в Газа. Чувствителността на нашите африкански братя и сестри към палестинската кауза и несправедливостта е известна в целия свят. От 7 октомври насам 34 000 палестинци, предимно деца, жени, възрастни хора и цивилни граждани, са убити от израелските сили, а 75 000 са ранени. В продължение на 195 дни в Газа се разиграва една от най-големите трагедии на века. Трябва да направим повече, за да спрем клането в Газа."

Ердоган зове за спиране на огъня

Президентът на Турция Ердоган подчерта необходимостта от незабавно и трайно прекратяване на огъня, което трябва да бъде последвано от стъпки за прилагане на решението за две държави: "Тази седмица видяхме, че западните държави успяха да отговорят единодушно на репресиите на Иран. Сега същите тези участници трябва да кажат "стоп" на Израел с един глас. Опитите на Израел да изопачи дневния ред, да прикрие зверствата в Газа и да ги изключи от дневния ред не трябва да бъдат допускани".

Още: Ердоган: Турция подкрепи палестинския народ с повече от 45 000 тона хуманитарна помощ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес