Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Гюлен е шарлатанин, а последователите му са роби с промити мозъци

02 февруари 2017, 10:22 часа • 1173 прочитания

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че членовете групировката ФЕТО около базирания в САЩ ислямски проповедник Фетулах Гюлен са „неосъзнати роби“, пише Daily Sabah.

„Въпреки, че големият брой учени, прависти, полицаи, войници, учители и бизнесмени, свързани с ФЕТО, може да са завършили водещи университети, те са се подлъгали да следват един шарлатанин и неговите лъжливи твърдения“, заяви Ердоган.

Той добави, че „ретроградните лъжи стоят зад всяка нестабилност в световната история“.

„Зловредната мрежа на ФЕТО се е възползвала от чувствата на турския народ. Като всяка еретична структура, членовете на ФЕТО са загубили пътя си, забравяйки кои са и какви са. Те са станали неосъзнати роби, които правят това, което господарите им наредят“, добави президентът.

Преди дни Турция изпрати на САЩ нови документи с доказателствен материал в подкрепа на искането за екстрадиция на намиращия се в Пенсилвания Гюлен, за когото има съмнения, че е организатор на юлския опит за държавен преврат в Турция, съобщава вестник Hurriyet.

В документите се съдържат и сведения за полета на друг от главните заподозрени в опита за метеж, Адил Йоксюз. Последният е летял до САЩ няколко дни преди 15 юли, предаде Фокус.

Приложен е също и обвинителен акт, издаден от прокуратура в Измир, с дата 30 юни, срещу 270 заподозрени лица, включително Гюлен. Обвиненията са за „опити да бъде премахнат конституционния ред, опит да бъде премахнат турския парламент, да им се попречи да функционират, членство във въоръжена терористична организация“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес