Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дълга опашка от желаещи да се присъединят към близка до Евразийския съюз организация

11 май 2023, 21:00 часа • 6775 прочитания

Пред Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) се е наредила цяла опашка от страни, желаещи да се присъединят към нея като пълноправни членове и наблюдатели, пише иранското издание Javan.

Шанхайската организация за сътрудничество обхваща 60% от Евразия, 40% от световното население и над 30% от глобалния брутен вътрешен продукт, а и в лицето на Иран тя ще се разшири с още един член на двудневните разговори на върха в Самарканд, Узбекистан - един от най-известните градове на стария Път на коприната между Китай и Европа.

Организацията събира Китай, Индия, Русия, всички (без Туркменистан) цетралноазиатски държави, Пакистан, предстои включването на Иран; наблюдатели са Афганистан, Беларус и Монголия, а търговията се очаква да е ключова тема заедно с регионалните кризи (напрежение имаше ден преди срещата по границата на две членки, Киргизстан и Таджикистан).

Агенция "Фарс" съобщи, че наскоро статут на "партньор в диалога" в ШОС са получили Обединените арабски емирства.

Според самата организация статутът на „партньор за диалог“ ще бъде първата стъпка преди ОАЕ да получат пълноправно членство за присъединяване към ШОС в средносрочен план. В тази организация, в допълнение към основателите Китай и Русия и редица други държави, Иран наскоро получи статут на пълноправен член. Още: Ще се обединят ли Русия и Беларус?

А само преди няколко дни Съветът на министрите на Саудитска Арабия също одобри решението на правителството на Рияд да се присъедини към ШОС. Според официалната информационна агенция на правителството на Саудитска Арабия WAS, на специална среща саудитските министри най-накрая са се споразумели за меморандум за разбирателство за предоставяне на Рияд на статут на "партньор за диалог" в Шанхайската организация. Новинарските източници не съобщиха повече подробности за срещата, но се знае, че решението е дошло, след като най-голямата петролна корпорация в Западна Азия Saudi Aramco обяви, че ще увеличи инвестициите си в Китай с няколко милиарда долара.

Позовавайки се на добре осведомени източници, различни информационни агенции съобщават, че въпросът за влизането на Саудитска Арабия в тази организация е бил обсъден по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Рияд през декември миналата година.

Въпреки това ШОС нараства бързо по брой членове. На срещата на организацията, проведена на 8 и 9 юни 2017 г. в казахстанската столица Астана, Индия и Пакистан станаха нейни постоянни членове.

Съвсем наскоро Иран също премина през етапите и процедурата за получаване на постоянно членство в Шанхайската организация за сътрудничество. Пълноправното членство на Иран беше одобрено на срещата на върха на ШОС в Самарканд през септември 2022 г. Още: Анализ: Може ли да бъде спряна непокорната Русия?

А сега, буквално една по една, арабските страни от района на Персийския залив започнаха да проявяват интерес към Организацията. Причините за това анализаторите виждат не толкова в интереса към нейния икономическия потенциал, към който мнозина все още са доста скептични, а в намеренията на тези страни от Залива да разнообразят собствените си международни връзки и да укрепят международния си престиж.

В момента Афганистан, Монголия и Беларус са страни наблюдатели в тази организация. Турция, Шри Ланка, Армения, Азербайджан, Непал и Камбоджа също получиха статут на „държава партньор в диалога“, заедно с посочените страни от Персийския залив.

На срещата на ШОС в Душанбе през септември 2021 г. стъпки и процес на предоставяне на статут на „партньор за диалог“ започнаха и Египет, Катар и Саудитска Арабия, като последната вече е на път да стане партньор на организацията.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес