Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Другар на помощ: Северна Корея се загрижи за войната в Украйна и критикува САЩ

29 септември 2024, 07:50 часа • 894 прочитания

Северна Корея разкритикува решението на САЩ да изпратят 8 млрд. долара военна помощ на Украйна. Пхенян определи хода на Вашингтон като „невероятна грешка“ и предупреди, че рискува да предизвика ядрен конфликт с Русия, съобщи „Киев Индипендънт“.

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, обвини САЩ, че засилват войната в Украйна и тласкат Европа към ръба на ядрена война.

„Съединените щати и Западът не трябва да отхвърлят или подценяват сериозното предупреждение на Русия. Наистина ли са готови да посрещнат последиците от безразсъдната игра с огъня срещу Русия, ядрена суперсила?“, каза Ким в изявление за държавната информационна агенция KCNA.

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал, че Москва може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната, и разглежда всяко нападение срещу Русия, подкрепено от ядрена държава, като колективен удар.

Сестрата на севернокорейския лидер осъди решението на САЩ да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна, като го нарече „опасна и безотговорна авантюра“ и определи този ход като „невероятна грешка и глупава постъпка“. Ким редовно прави изявления относно политическите позиции и сигурността на Северна Корея, за които се смята, че отразяват възгледите на върховния лидер на страната, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Оценка: Путин ще разчита все повече на Ким - Русия не смогва с високите нива на загуби в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес