Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древно и непокътнато: Откриха златно съкровище на персите

11 август 2024, 07:17 часа • 3235 прочитания

Археолози от Мичиганския университет са открили съкровище от персийски златни монети в останките на гръцкия полис Нотион, съобщи Heritage Daily.

Нотион е основан на западния бряг на Анадола в залива Кушадасъ, днешна Турция. Градът е служил като основно пристанище за поклонниците, пътуващи до близкия Кларос, за да посетят оракула на Аполон.

В средата на VI в. пр.н.е. градът е завладян от Персийската империя (известна още като Ахеменидска империя), но е освободен по време на Гръко-персийските войни (499-449 г. пр.н.е.).

Нотион се присъединява към Делийската лига - конфедерация, ръководена от Атина, която служи като нападателен и отбранителен съюз на автономни държави, за да се противопостави на персийската заплаха.

Повечето от оцелелите останки на града датират от III до I в. пр.н.е. по време на елинистическия период и се състоят от градските стени, некропола, храма на Атина, агората и театъра.

Неотдавнашни разкопки, ръководени от Мичиганския университет, разкриха съкровище от персийски златни монети, депозирано в малък керамичен съд в голяма къща в двора в центъра на града.

Находката ще пренареди хронологията на историческите събития 

Повечето от монетите са известни като дарици - вид монети, емитирани от Персийската империя, които вероятно са били отсечени през V в. пр.н.е. в Сарди, столицата на персийската сатрапия Лидия.

Според археолозите монетите изобразяват коленичил стрелец - типичен дизайн, характерен за персийските дарици, които вероятно са били предназначени за заплащане на наемни войски.

Монетите са подредени в хронологична последователност чрез анализ на стилистичните различия, които са изиграли важна роля за независимото датиране на други предмети, свързани със съкровището.

Кристофър Рате от Музея по археология в Келси и директор на археологическия проект Notion заяви:

"Откриването на такава ценна находка при контролирани археологически разкопки е много рядко срещано".

"Това съкровище ще даде сигурна дата, която може да послужи като котва за определяне на хронологията на цялата поредица от монети", добави Рате, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Докато се разхожда: Жена от Чехия откри съкровище на 900 години

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес