Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Над 1 милиард души живеят в остра бедност, половината от тях- заради война

17 октомври 2024, 13:54 часа • 492 прочитания

1,1 милиарда души живеят в остра бедност по света, като 40 процента от тях живеят в държави, в които има война или конфликтни условия.  Това показва изследване на Програмата за развитие на ООН съвместно с Оксфордската инициатива за бедност и човешко развитие, публикувано днес. 

Тазгодишният доклад включва оригинално статистическо изследване на многоизмерната бедност за 112 държави и 6,3 милиарда души, както и фин анализ на връзката между конфликт и бедност. Той включва нови данни от проучване за 20 държави. ОЩЕ: Повече от катастрофа: Над 1 милион души в Газа не са получавали никаква храна през август (ВИДЕО)

Най-засегнати са децата

Над половината от бедни хора са деца под 18 години (584 милиона). В световен мащаб 27,9% от децата живеят в бедност в сравнение с 13,5% от възрастните.

Голяма част от бедните хора нямат подходящи санитарни условия (828 милиона), жилище (886 милиона) или гориво за готвене (998 милиона).

Над половината бедни хора живеят с човек, който е недохранен в домакинството си (637 милиона). В Южна Азия 272 милиона бедни живеят в домакинства с поне един недохранен човек, а в Субсахарска Африка живеят 256 милиона. ОЩЕ: ООН спря хуманитарните операции в Газа

76 държави са успели да намалят бедността

От 86 държави с хармонизирани данни, 76 са намалили значително бедността за поне един период от време.

От 17 държави, където е наблюдавана тенденцията, само девет (Бенин, Камбоджа, Коморски острови, Кралство Есватини, Кения, Мозамбик, Филипините, Съединените щати Република Танзания и Тринидад и Тобаго) претърпяха значително намаление както на стойността на индекса на многомерната бедност, така и на разпространението на бедността. ОЩЕ: Световната банка: Най-бедните страни стават още по-бедни

Целият доклад може да видите ТУК

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес