Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато Путин отива там: Десетки севернокорейски войници пресякоха границата с Южна Корея

18 юни 2024, 09:18 часа
Реклама

Десетки севернокорейски войници за кратко преминаха на територията на Южна Корея, съобщи на 18 юни Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул.

Става въпрос за около 20-30 севернокорейски войници, работещи в демилитаризираната зона. Те са преминали на южнокорейска територия във вторник, но са се върнали от своята страна на границата след предупредителни изстрели от страна на южнокорейските сили.

Още: След преговори: Русия ще предаде река на Китай за достъп до Японско море

Втори случай за по-малко от две седмици

Подобен инцидент имаше и на 9 юни: Стрелба на границата между Южна и Северна Корея

Местната информационна агенция Yonhap пише, че след инцидента не е наблюдавана необичайна активност. Говорител на Съвместния комитет заяви, че случилото се е било случайно.

Снимка: Getty Images

Инцидентът е станал на фона на разполагането на стотици севернокорейски военни в районите на демилитаризираната зона за извършване на редица дейности, по-специално минно дело и строителство на военни пътища.

Още: Южна Корея и САЩ планират да нападнат Северна Корея с ядрено оръжие: Внушение от Русия

Преди визитата на Путин

Припомняме, че руският диктатор Владимир Путин ще посети Северна Корея и ще се срещне с Ким Чен Ун именно днес - 18 юни, и утре, 19 юни. Ето какъв е дневният му ред: Дружески срещи: Путин ще посети Северна Корея и Виетнам на 18-20 юни.

Според руската информационна агенция ТАСС - към сутрешните часове на 18 юни издирваният от съда в Хага диктатор е в Якутия - североизточната част на Сибир. Там щял да се запознае с "постиженията на републиката" и да проведе няколко срещи.

По-рано южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик заяви, че Северна Корея може да прехвърли на Русия почти 5 млн. артилерийски снаряда, но това не е достатъчно за Путин, затова той планира скоро да посети страната, за да договори следващите доставки.

"Очаква се Путин да потърси по-тясно сътрудничество със Северна Корея в областта на сигурността, особено по отношение на военните доставки като артилерийски снаряди, които са необходими, за да се възползва от шанса за победа", каза Уонсик.

Още: Има ли Северна Корея план за война с военна помощ от Путин?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес