Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джулиан Асандж проговаря публично пред ПАСЕ

25 септември 2024, 11:40 часа • 387 прочитания

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се готви за първата си публична поява, след като бе освободен от британски затвор, когато ще представи доказателства пред Съвета на Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Още: Анализ: Джулиан Асандж най-после е на свобода, но журналистиката ще плати висока цена

Петдесет и тригодишният Асандж се завърна в Австралия през юни след сделка за освобождаването му, с която той се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж, сложила край на 14-годишната му правна одисея на Острова.

Съпругата му Стела, за която той се ожени, докато бе в затвора с максимална степен на сигурност в Лондон, заяви, че той ще се нуждае от известно време, за да възстанови здравето и разума си след продължителния престой зад решетките, както и да прекара време с двете им деца, които никога не бе виждал извън затвора.

Още: САЩ: Асандж изложи хора на опасност

Ето какво написа Стела Асандж в “Х“:

Той за първи път ще говори публично на 1 октомври , когато ще даде доказателства пред Комитета по правни въпроси и права на човека на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.

Още: На свобода: Съд в САЩ одобри споразумението на Асандж с прокуратурата (ВИДЕО)

Изслушването идва след доклад на ПАСЕ, който заключава, че Асандж е бил политически затворник и призовава Лондон да проведе разследване дали е бил изложен на нехуманно отношение.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес