Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки убити при серия от нападения в руския регион Дагестан

24 юни 2024, 06:52 часа
Реклама

Повече от 15 полицаи са били убити при серията от нападения в южния руски регион Дагестан, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс. Имало е и цивилни жертви.

Петима въоръжени мъже, които са били сред нападателите, са били убити, казаха още руските информационни агенции, като се позоваха на Националния антитерористичен комитет на Русия.

В кавказката република е обявен тридневен траур, съобщи губернаторът ѝ Сергей Меликов.

ОЩЕ: Тероризъм, стрелба по улиците и извънредно положение в Дагестан: Временно обобщение (ВИДЕО)

Нападения срещу храмове

При едновременни нападения в два града в Дагестан снощи въоръжени лица откриха огън по синагога, православна църква и полицейски пост.

Нападението се случи три месеца след като 145 души бяха убити при атаката в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва, за която пое отговорност "Ислямска държава" и която беше най-сериозното терористично нападение в Русия от години. 

Към момента никой не е поел отговорност за нападенията в размирния регион в Северен Кавказ. Агенция ТАСС цитира правоохранителните органи, според които сред нападателите са били двама синове на ръководителя на Сергокалинския район в Централен Дагестан Магомед Омаров. Той е бил задържан от следователите.

ОЩЕ: Атака срещу църква и синагога в Дагестан, убити са полицаи (ВИДЕА)*

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви, че изходите от град Махачкала са затворени и че заговорниците, които още са на свобода, може да се опитат да избягат от града.

Ръководителят на регионалното правителство на Дагестан обеща строги наказания за "всички сили, които стоят зад тези отвратителни действия". Руските медии цитираха ръководителя на федерацията на еврейските общности в страната, който призова хората да избягват да реагират "на провокациите".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес