Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутати затвориха парламента в Индия на верска основа

16 декември 2014, 16:41 часа • 11390 прочитания

Стачка на депутати затвори горната камара на индийския парламент. Законодателите щурмуваха сградата заради масова смяна на вярата на техни съграждани мюсюлмани, които са приели най-разпространената религия в Индия – хиндуизма, предаде БГНЕС.

Исканията на депутатите са премиерът на страната Нарендра Моди да даде изявление относно доклади, че бедни мюсюлмански семейства са били принуждавани да променят вярата си. Миналата седмица радикална група, свързана с управляващата партия Индийска народна партия (BJP), беше обвинена, че е участвала в насилствената смяна на религията на 50 бедни мюсюлмански семейства от предградията на град Агра. Според някои от сменилите вярата си в замяна на приемането на хиндуизма са им били обещавани финансови облаги.

"Горната камара няма да стартира работа, докато министър-председателят не се появи да коментира обществените проблеми и въпросите с насилствената смяна на религията", заяви Дерек Обраян от опозицията. По-рано законодатели от управляващата BJP заявиха, че се подготвят още по-мащабни смени на религията, които се предвижда да обхващат и християни.

Затварянето на горната камара на парламента би могло да възпрепятства предвиденото за днес приемане на ключови икономически реформи. До края на тазгодишната работна сесия на парламента остават само четири дни. Дясноцентристкото индийско правителство, което дойде на власт през май, обеща мащабни икономически промени, сред които и отваряне на вътрешния пазар на застраховки за чуждестранни компании. Предвиждат се и реформи в данъчната сфера, включително и такса върху продажбите.

Според критици на премиера след идването му на власт все повече се е засилила дейността на екстремистки хиндуистки групи. BJP спечели последните избори с най-голямото мнозинство от 30 години насам. Въпреки това партията няма мнозинство в горната камара на парламента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес