Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦАХАЛ официално обяви, че Хасан Насрала е ликвидиран

28 септември 2024, 11:20 часа • 1260 прочитания

От израелските отбранителни сили ЦАХАЛ официално заявиха, че лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при бомбардировката на Бейрут. Операцията по ликвидацията му е наречена "Нов ред".

"Въз основа на точна разузнавателна информация самолетите на израелските военновъздушни сили атакуваха централния щаб на "Хизбула", разположен под земята, под жилищна сграда в квартал Дахия в Бейрут", се казва в изявление на израелската армия. "Хасан Насрала повече няма да може да тероризира света", се добавя в изявлението в профила им в Х.

Според военните нападението е извършено, докато висшето ръководство на "Хизбула" е било в щаба си и е координирало терористичните действия срещу граждани на Израел.

Още: Лидерът на "Хизбула" е мъртъв или ранен: Слухове след поредната атака на Израел (ВИДЕО)

"В продължение на 32 години Хасан Насрала бе отговорен за убийството на много цивилни и войници, както и за планирането и извършването на хиляди терористични атаки срещу държавата Израел. Насрала беше основният човек, който вземаше решения и единственият одобряващ стратегическите решения, а понякога и тактически решения в организацията", се посочва в прессъобщението. 

Атаката срещу бункера на Насрала в Бейрут бе извършена снощи и досега от ЦАХАЛ нямаше потвърждение за смъртта му, въпреки че съдбата му оставаше неизвестна - от израелското разузнаване твърдяха, че правят последни проверки.

Според ЦАХАЛ заедно с Насрала са били убити също Али Карки, командирът на Южния фронт на "Хизбула", срещу когото имаше покушение преди няколко дни, и редица други висши командващи на групировката.

Израелски медии също така пишат, че дъщерята на Хасан Насрала, Зейнаб, е била убита при въздушния удар.

Все още няма потвърждение на това съобщение от други официални източници нито от самата "Хизбула". Източник, близък до групировката и пожелал анонимност, заяви само, че от миналата вечер е загубен контактът с Насрала.

Хасан Насрала ръководи групировката в продължение на 32 години от 1992 г., когато неговият предшественик беше убит. За последен път той се появи публично преди 9 дни, когато говори на фона на шиитския червен "цвят на отмъщението".

Още: Израел удари щабквартирата на "Хизбула" (ВИДЕО)

Според последна информация до момента Сафи Хашем, възможният наследник на Насрала, изглежда не е бил убит при вчерашната атака.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес