Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързо на борда!: В Дагестан разярена тълпа се опитва да линчува евреи, крият пътниците в самолета (ВИДЕА)*

29 октомври 2023, 21:19 часа
Реклама

Радикализираната тълпа, която щурмува тази вечер летището в Махачкала, Дагестан, заради пристигащ от Тел Авив полет, очевидно е извън контрол, съдейки по многобройните видеа, появяващи се в телеграм канали.

Част от фанатизираните протестиращи се намират върху покрива на сградата на летището. Други спират всички преминаващи автомобили в района на аеропорта и проверяват дали в тях има евреи. Част от тълпата е на самата писта. Други протестиращи са се нахвърлили върху полицейските автомобили и ги чупят. 

Полицията бездейства и наблюдава отстрани случващото се, показват кадри. Според ВЧК-ОГПУ, телеграм канал близък до ФСБ, вместо да разпръснат тълпата, от силите за сигурност са започнали да преговарят с нейни представители като са предложили протестиращите "да инспектират пристигащите самолети и да се уверят, че там няма евреи".

ОЩЕ: За пръв път от 18 години: Знамето на Израел се развя в Газа (ВИДЕО)

Същевременно пътниците от самолета са върнати обратно на борда му, за да бъдат в безопасност от тълпата, която се опитва да ги линчува.

Част от тълпата е нападнала и автобус, опитвайки се да се добере до семейство с малки деца в него. На някои от срамните кадри се вижда как хората в автобуса показват паспортите си на нападателите, обяснявайки им, че не са израелски граждани, както и им обясняват, че са пътували до Израел, за да направят на децата си операции.

Вече има информация, че атакуващите са изтикани от пистата:

Руски медии съобщават, че от Руския следствен комитет за Република Дагестан са образували наказателно дело по член 212 - за организиране на масови безредици, придружени с насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество и др.

* Седим в самолета, защото никой не може да се справи с тълпата

Вече излезе видеоклип с обяснение от пасажерка на самолета, че над 3 часа пътниците са блокирани в самолета от Тел Авив на пистата в Махачкала. Твърдението е от след 22:30 часа местно време:

Израел следи с тревога събитията в Дагестан

Израелските власти следят развитието на събитията в Дагестан и разчитат на руските правоприлагащи органи да осигурят защита на израелските граждани и на евреите вътре в страната, се казва в съвместно изявление на израелското външно министерство и кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Мюсюлманските духовници в Русия призоваха за спокойствие

От Духовното управление на мюсюлманите на Руската федерация призоваха мюсюлманите да не се поддават на призиви и действия, насочени към преследване на хора на национална и религиозна основа, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на органа. 

"Призоваваме руските мюсюлмани <...> да не се поддават на провокативни призиви, да запазят човечността и патриотичните чувства към нашата обединена родина - Русия", се казва в изявлението. От Мюсюлманското духовно управление призоваха федералните и местните власти незабавно да реагират на инцидентите.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес