Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен към Израел: Докато Америка я има, никога няма да се защитавате сами (ВИДЕО)

12 октомври 2023, 15:08 часа • 3976 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че към Израел пътува още военна подкрепа в допълнение към боеприпасите и прехващачите за ПВО системата "Железен купол", които Вашингтон прати през последните дни.

Той заяви това на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху на 12 октомври. Днес Блинкен пристигна в страната, за да обяви пълна подкрепа за Израел след атаката на "Хамас" пет дни по-рано. Топ дипломатът на САЩ ще посети и Йордания.

Още: ЦАХАЛ призна: Имаше "знаци" в нощта преди смъртоносната атака на Хамас

Помощ за Израел

В Конгреса има "преобладаваща" двупартийна подкрепа за по-голяма помощ за израелците, каза той и предупреди враговете на Израел да не атакуват страната: "Не го правете, САЩ са зад гърба на Израел".

"Невъзможно ми е да гледам снимките на убитите семейства и да не мисля за собствените си деца", каза още Блинкен, цитиран от BBC. "Убити бебета, осквернени тела, млади хора, изгорени живи, изнасилени жени, родители, екзекутирани пред очите на децата си, деца - пред очите на родителите си".

Блинкен оцени "смелостта на израелските граждани". "Посланието, което нося на Израел, е следното - може би сте достатъчно силни сами да се защитите, но докато съществува Америка, никога, никога няма да ви се наложи", заяви той.

Най-високопоставеният американски дипломат каза, че "всеки, който иска мир и справедливост, трябва да осъди терора на "Хамас"". Според него организацията има само една цел - "да унищожи Израел и да убива евреи".

Още: Израел: Деца убийци празнуват убийствата на деца

Въпреки това той предупреди, че трябва да се вземат предпазни мерки, за да се избегне раняването и убийството на цивилни граждани от всяка националност.

25 американци са загинали при нападенията на "Хамас", започнали в събота, заяви Блинкен. По-рано съобщенията от САЩ гласяха, че убитите са 22-ма.

Нетаняху: "Хамас" са като "Ислямска държава"

В началото на съвместната им пресконференция Нетаняху благодари на Блинкен и САЩ.

Още: Нетаняху се закани да унищожи "Хамас"

"Байдън беше прав, като я нарече ("Хамас" - бел. ред.) чисто зло", каза израелският премиер. "Към "Хамас" ще се отнасяме така, както към ИДИЛ. Те трябва да бъдат извадени от общността на народите".

"Това е момент, в който трябва да се изправим обединени срещу злото", смята Нетаняху.

Още: Официално: Власт и опозиция сформираха обединено правителство в Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес