Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атака срещу църква и синагога в Дагестан, убити са полицаи (ВИДЕА)*

23 юни 2024, 19:13 часа

В руската република Дагестан неизвестни са стреляли около 18:00 часа в неделя с автоматично оръжие по синагога и църква в град Дербент.

Реклама

В крайна сметка се установи, че е извършено нападение срещу две православни църкви, синагога и пост на пътната полиция - на две места, в Дербент и Махачкала.

Най-напред беше съобщено, че един полицай е загинал, а шестима са ранени. *По-късно стана ясно, че броят на ранените е нараснал до поне 25 души, има и повече жертви - най-малко 9. Убити са свещеник на Руската православна църква и полицейски служители, пише Телеграм каналът ASTRA. От вътрешното министерство на Дагестан съобщиха, че са убити шестима полицаи, а 12 са ранени.

В нападението в Махачкала са участвали двамата синове на ръководителя на Сергокалинската област в Дагестан Магомед Омаров - Осман и Адил Омарови. Информацията е цитирана от ASTRA и все още не е потвърдена.

Установено е, че колата, с която са избягали заподозрените, е бял "Фолксваген Поло". Многобройни видеа показват как нападателите стрелят по полицейски автомобил. На други кадри се вижда вече горяща патрулка. 

Във връзка с нападенията в Махачкала и Дербент е образувано наказателно дело за тероризъм. Министерството на вътрешните работи на Дагестан помоли гражданите да си останат у дома и да не излизат, освен ако не е абсолютно необходимо.

Вътрешното министерство на Дагестан опроверга новината, че 40 заложници са заключени в православна църква в квартал Киров на Махачкала.

Двама от нападателите са ликвидирани

Министерството на вътрешните работи на Дагестан потвърди, че двама нападатели са ликвидирани. Задържани са още двама, вероятно съучастници на нападателите.

По-късно беше съобщено за подновени изстрели в Дербент. Бе дадено начало на контратерористична операция. А депутатът в руската Държавна дума от Дагестан Магомед Гаджиев веднага обвини Украйна и НАТО, че били отговорни за случилото се - класически подход от страна на режима на диктатора Владимир Путин.

Същевременно пожарът на сградата на синагогата е изключително мащабен.

 

Още една стрелба с жертви

Стрелба имаше и на границата между Русия и частично признатата от руската орбита на влияние Абхазия (част от Грузия), близо до контролно-пропускателен пункт на река Псу. Има загинали и ранени, твърдят руските пропагандисти.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес