Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестите на журналисти в Турция - защото са терористи, твърдят от Анкара

15 август 2016, 08:00 часа

Арестуваните журналисти в Турция са свързани с движението на проповедника Фетхулах Гюлен и задържането им няма връзка с тяхната професия, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Реклама

След опита за преврат в нощта на 16 юли, турските власти издадоха заповед за ареста на повече от 100 журналисти. В неделя (14 август), в рамките на разследването на опита за преврат бяха арестувани още 43-ма журналисти, по-голямата част от тях – от държавната теле и радио компания TRT.

По-рано Германия и други страни многократно обвиниха Турция в нарушаване на свободата на медиите. Според Чавушоглу, много турски медии "ежедневно критикуват правителството и са свободни да правят това".

"Някои журналисти са свързани с организацията Гюлен (бел. ред. - която в Турция е призната за терористична), разрушиха живота на много хора, а сега подкрепиха и опита за преврат. Ако си член на терористична организация, какво общо има тук свободата на медиите?", казва Чавушоглу в интервю за германското издание „Билд“.

Турското правителство смята напълно да избави страната от всякаква терористична заплаха, включително от "терористичната организация на гюленистите" на ислямския проповедник и опозиционер Фетхулах Гюлен. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в реч на митинг в Анкара, посветен на 15-годишнината от идването на власт на Партията на справедливостта и развитието.

"Ние напълно ще избавим Турция от терорстичната заплаха, на първо място от ПКК и от гюленистите", каза той.

В нощта на 16 юли тази година беше извършен опит за военен преврат в Турция, който беше потушен. Загинаха повече от 300 души, а над 2000 бяха ранени. Анкара твърди, че пряката отговорност за преврата носи Фетхуллах Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ. Турските власти искат той да бъде екстрадиран в родината си.

Сега в Турция 16 000 души, обвинени във връзки с организацията на Гюлен, се намират в ареста. Задържани са над 6000 души, 7500 са под домашен арест. Почти всеки ден има съобщения за нови арести.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес