Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

19 април 2024, 11:41 часа
Реклама

Apple премахна Whatsapp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която цитира опасения за националната сигурност.

„Ние сме длъжни да спазваме законите в страните, в които работим, дори когато не сме съгласни“, казва говорител на Apple пред CNN в петък (19.04). „Администрацията на киберпространството на Китай нареди премахването на тези приложения от „витрината“ на магазина в Китай въз основа на техните опасения за националната сигурност. Тези приложения остават достъпни за изтегляне на всички други „витрини“, където се появяват.“ Приложенията, и двете собственост на Meta, вече са блокирани в Китай и не се използват широко, съобщава CNN.

Други популярни западни приложения за социални медии, включително X, Facebook, Instagram и Messenger, все още са достъпни в китайския магазин за приложения на Apple, според проверка на CNN.

Още: Samsung измества Apple в доставките?

Спад в продажбите на Iphone

Съобщението на технологичния гигант идва на фона на спад в продажбите на iPhone във втората по големина икономика в света. Продажбите на смартфони се сринаха със зашеметяващите 10% през първото тримесечие на тази година, според компанията за пазарни проучвания IDC. Компанията загуби инерция в Китай, тъй като национализмът, грубата икономика и повишената конкуренция навредиха на Apple през последните няколко месеца.

Освен че е ключов производствен център, Китай остава важен пазар за Apple, тъй като е най-големият пазар след Съединените щати. Компанията продължава да предлага отстъпки в страната, за да помогне за увеличаване на продажбите. Главният й изпълнителен директор Тим Кук посети Шанхай само миналия месец, за да отвори втория по големина магазин на Apple в света.

Още: За какво ЕС ще разследва Apple, Meta и Google?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес