Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абас от Москва: Не допускаме изключването на Русия от мирния процес Израел-Палестина (ВИДЕО)

14 август 2024, 17:34 часа • 756 прочитания

Палестина в никакъв случай няма да се съгласи Русия да бъде изключена от мирния процес в Близкия изток. Това заяви президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас в интервю за контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

На 12 август той пристигна в Русия и се срещна с диктатора Владимир Путин, като сред обсъжданите теми бе конфликтът Израел-Палестина, както и ролята на Руската федерация.

Още: Палестина: На Израел не му пука за заложниците, ООН да му наложи санкции

Русия винаги търсила пътища за "мирно решение", смята Абас

Русия "винаги е търсила и търси пътища за мирно решение" и се стреми към "справедливо решение на близкоизточния въпрос в съответствие с международното право", твърди Абас.

"И да не забравяме ролята ѝ в "Близкоизточната четворка". Съединените щати винаги са искали да изключат Русия от този процес. В никакъв случай няма да се съгласим с изключването на Русия от която и да е платформа за уреждане на близкоизточния въпрос, защото тя заема наистина справедлива позиция по близкоизточния въпрос въз основа на международното право", добави той във връзка с опитите за решение за две държави.

Още: Против създаването на палестинска държава: Израел прие специална резолюция

"Близкоизточната четворка", за която той говори, е обединение на усилията на ООН, САЩ, Руската федерация и Европейския съюз за урегулиране на мирния процес за решаване на израелско-палестинския конфликт. Групата е основана през 2002 г. в отговор на ескалиралото напрежение в Близкия изток.

Понастоящем Русия не участва в усилията за посредничество между Израел и терористичната групировка "Хамас", но в края на февруари беше домакин на преговори за помирение между палестинските фракции, включително "Хамас" и "Фатах" на Махмуд Абас.

Още: Заради Палестина: Израел изгони 8 норвежки дипломати

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес