Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вандализъм или изкуство: Оскверниха ли Асеновата крепост? (ВИДЕО)

16 май 2020, 14:21 часа • 30570 прочитания

Осквернен ли е национален паметник на културата от видео с гола жена? Този въпрос се дискутира вече почти два дни в Асеновград. Емблемата на Асеновград Асеновата крепост бе ползвана за декор на видео. На пръв поглед то изглежда безобидно, но впоследствие в кадър влиза гола жена, върху която се изливат цветни бои. Творческите кадри разбуниха духовете на асеновградчани, които споделиха разнопосочни мнения в стотици коментари из социалните мрежи.

В музикалното произведение църквата в крепостта се ползва първоначално като място, на което уж се извършват магии. А минути по-късно - и като фон на еротичен сценарий. Предполага се, че последните кадри, на които се вижда танцът на жената, са направени извън територията на туристическия обект.

От профила на автора, публикувал видеото, става ясно, че голяма част от видеата са в същия стил. Според описанието в YouTube, моделът се казва Мел, а "това са екшън късометражни филми, в които се рисува върху тялото и самото то се превръща в художествено платно". "Това е абстрактна работа, изследваща естетиката на боди арт. Екшън живопис, понякога наричан "жестова абстракция", е стил на рисуване, при който боята се излива спонтанно, разпръсква се или се размазва върху платното, вместо да се прилага внимателно", се казва в рецензията.

Гаврата с историческата културна ценност предизвика множество противоречиви реакции във Facebook - в групи за Асеновград. Някои от потребителите с ирония споделят, че каква по-добра реклама може да има. Други съвсем сериозно твърдят, че видеото по никакъв начин не уронва престижа на Асеновата крепост. Дори напротив - това е модерен начин на рекламиране и видеото би докарало повече туристи. А трети са възмутени, аргументирайки се, че разголените женски форми на фона на многовековен храм с висока историческа стойност и емблема на града предизвиква пошлост.

По случая община Асеновград започна незабавна проверка, като от ОП "Туризъм" категорично отрекоха видеото вътре в църквата на крепостта да е направено с тяхно съгласие.

Видеото - ТУК.

*Снимката е илюстративна.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес