Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Асенoвград издирват нерегистрирани безработни

16 октомври 2017, 13:20 часа • 3984 прочитания

Дирекция „Бюро по труда”-Асеновград започна реализацията на проект „Готови за работа”. Той се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 г.-2020 г.

В проекта могат да участват младежи от 15 г. до 29-годишна възраст, включително. Насочен е към лица, които не работят, не учат и не са регистрирани в Бюрото по труда. Целта на програмата е да бъдат мотивирани безработните млади хора да се запишат като такива и съответно да започнат да си търсят работа. „За ненавършилите пълнолетие ще се спази изискването на Инспекцията по труда, според което те не могат да работят на пълен 8-часов работен ден.

Ще се поиска и съгласието от родителите, преди регистрираните тийнейджъри да започнат работа. От друга страна, според Закона за насърчаване на заетостта, например, 16-годишните могат да бъдат включени в провеждането на различни курсове за придобиване на професионална квалификация.“, посочи в уточнение пред Actualno.com директорът на Бюро по труда-Асеноград Екатерина Гешева.

Паралелно с това, ще се осъществява и търсене на подходящо работно място за всеки един от тях. Младежите ще бъдат записвани и в различни ателиета, в които ще се обучават как да се явяват на интервю за работа, да изготвят автобиография или мотивационно писмо. За да бъдат открити поне част от момчетата и момичетата от Асеновград, които нито работят, нито учат, първоначално ще се организират сещи със служители на Бюрото по труда.

Първите визити ще се състоят по селата в общината, а по-късно и в града. Датите и часовете на срещите ще бъдат обявени допълнително. Планира се младежки ораганизации също да бъдат потърсени за съдействие при откриването на хора, които не учат и не работят, тъй като имат по-голям брой контакти с подрастващи.

В Бюро по труда-Асенoвград не се изготвя обособена статистика, относно хората, които не са регистрирани никъде като безработни, и съответно – не посещават училище.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес