Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трети заем заради Водния цикъл възнамерява да тегли Асенoвград

28 юли 2017, 17:29 часа • 2509 прочитания

Чрез публично обсъждане бяха оповестени намерението и мотивите на Община Асенoвград за поемане на пореден финансов дълг, с който да бъде обезпечено плащане по изпълнението на проекта за Водния цикъл в града, предава репортер на Actualno.com.

Плановете на градската управа са да тегли нов дългосрочен заем в общ размер на 10 000 000 лева, разпределени по 5 000 000 лева за 2017 г. и 2018 г. По време на обсъждането кметът доктор Емил Караиванов представи подробен отчет на досегашното финансово изпълнение по проекта и разясни необходимостта от допълнителния ресурс. Градончалникът посочи, че с кредита, който се планира, ще се извърши разплащане за реализирани до момента дейности по проекта и с това ще се гарантира безпрепятственото изпълнение на строително-монтажните работи.

На днешната дискусия стана ясно, че 1/3 от проекта в Асеновград вече е осъществена. Рехабилитирани са 80% от канализацията и повече от 50% от водопреносната мрежа. Всичко това струва над 31 000 000 лева от цялата сума по проекта, която е в размер на около 106 000 000 лева. Срокът за погасяване е до 36 месеца, считано от датата на подписване на договора, като се предоставя възможност за предсрочно изплащане. В изказването си кметът наблегна на важността от реализирането на вече започнатото начинание. Той съобщи, че кръговото кръстовище при Общинския пазар ще бъде заменено със светофарна уредба, каквато имаше преди повече от 10 години.

До края на летния сезон пък се очаква околовръстният път на Асеновград да бъде отворен за движение на моторни превозни средства. Започва и строителството на самата пречиствателната станция – част от проекта за Водния цикъл, съобщи кметът Караиванов. За целта вече е изградена площадката, върху която ще бъде положено съоръжението. Пречиствателната станция ще пречиства водите от девет главни колектора. Чрез тях ще се обслужват целия Асенoвград и прилежащите му квартали Горни воден и Долни Воден, или иначе казано - около 55 000 жители. Асеновградската пречиствателна станция ще бъде 59-тото съоръжение, изградено по Оперативна програма „Околна среда“.

Интересът към публичното обсъждане, което се проведе тази сутрин в 10:30 ч., беше изключително слаб, от страна на граждани и общинари.

Припомняме, че преди няколко месеца местният парламент гласува първоначално да бъде поет дълг в размер на около 8 000 000 лева. По-късно бе взето решение да се тегли още един кредит - в рамките на 2 000 000 лева. Ако сега предложението влезе за обсъждане на заседание и бъде прието, този изтеглен заем в общ размер от 10 000 000 лева ще бъде трети пореден.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес