Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Със запалени факли под марша на „Тих бял Дунав“ Асеновград се преклони пред Ботев

03 юни 2016, 14:16 часа • 1468 прочитания

Със запалени факли и под звуците на „Тих бял Дунав“ асеновградчани и гости на града се поклониха пред делото на Христо Ботев, предава кореспондентът на Actualno.com в града.

Митинг поклонение в името на великия революционер и поет се състоя за първа година пред новосъздадения почти 3-метров паметник в Асеновград. Церемонията започна точно в 19 ч. снощи. Коленичили, с вълнение в очите и свели глави, малки и големи притихнаха в минута мълчание преди това.

С рецитал ученици от асеновградското ОУ „Христо Ботев“, припомниха за делото и гибелта на поета. Разказаха за пътят и безсмъртния подвиг на революционера, отдал живота си за свободата на Родината. „Пазим свята паметта на Ботев и неговата чета. Нека не забравяме героизма и стремежа на героите, загинали за изграждането на нова, свободна България.“, призова чрез словото си директорът на ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград - Лилия Венева.

Венци и цветя пред паметника на революционера поднесоха общественици и граждани. Зазвуча българският химн, а военнослужещи отдадоха чест.

Малко по-встрани от монумента, на парапета край асеновградската река, фенове ботевисти бяха разпънали огромен транспарант, който гласеше „Без Ботев няма България“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес