Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свещеници от Асеновград се обявиха против кукерските обичаи

03 февруари 2016, 13:10 часа • 3879 прочитания

С официална декларация против провеждането на кукерски обичай в Асеновград се обявиха свещеници от Асеновградска духовна околия. Днес архиерейският наместник Йордан Георгиев, подкрепен от няколко свещеници, входира документа в Общината, предаде кореспондентът на Actualno.com.

„Искаме да информираме властта в града, че се противопоставяме на идеята да се организира кукерско шествие на големия християнски празник Сирни заговезни“, посочи отецът. Той заяви, че се обявяват с конкретното искане - да няма кукери в Асеновград. По думите му никога не е имало. „Миналата година предложих награда от 100 евро, ако някой намери снимка, картина или материал за кукери, но такива не бяха открити.“, припомни свещеникът. Той обясни, че карнавал е имало, но той е бил тематичен всяка година и се е наричал „Карнавал на радостта“.

Според отец Йордан Георгиев кукерите не са празници на обединение. Той и останалите от Свещенството се обявяват против, защото ритуалът с кукери е езически. „Писмото, което входирахме днес, е информативно. Ние защитаваме нашата територия и ще пазим вярата си, за да я предадем чиста на децата си. Който подкрепя кукерите, да си носи греха.“, възропта архиерейският наместник. В заключение той заяви, че не очаква реакция от ръководството на общината. И допълни: „Ние сме длъжни да ги предупредим, да ги уважим, а и защо кметът трябва да научи от някъде другаде какво се случва в Асеновград. Църквата е сериозна институция и не е редно да се подхожда към нея с лека ръка.“. На този етап, свещениците не са решили какви мерки ще предприемат, ако въпреки писмото, такъв ритуал бъде проведен в Асеновград.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес