Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 200 са бездомните необработени кучета в Асеновград, 1 е осиновено

25 ноември 2019, 09:06 часа • 4930 прочитания

Точно 10 000 лева са били отделени от община Асеновград за улов и обработка на бездомни кучета през 2019 г. Към 22.11.19 г. от тях са разходвани около 8 100 лева и остават близо 1 900 лева от този бюджет. Уловените към същата дата бездомни кучета са 54 на брой. Извършена им е кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и поставяне на ушна марка. За споменатите дейности, включително и транспортни разходи, за едно четириного се е заплащало на Зооветеринарен комплекс-Пловдив по малко над 113 лева с ДДС. От всички тези кучета 1 е било осиновено от граждани да си го отглеждат вкъщи.

Следващата акция за улов на безстопанствените четириноги предстои да се извърши утре (26.11.19 г.). Първоначално проучване от общински специалисти е установило, че на територията на общината към момента има около 200 необработени безстопанствени кучета. "Винаги, когато застудее и настъпи есенно-зимният сезон, скитащите кучета от полето се прибират в града, понеже тук могат да открият храна. Също така, фактор за увеличаване на числеността им е ловният гатер. Той представлява тест на ловни кучета. Пробват ги дали гонят дивеч. Ако се окаже, че това не се случва, хората ги изоставят. Ето защо сме изпратили писмо до Ловно-рибарско дружество "Сокол" с препоръки да контролират и проследят тази ситуация, доколкото е възможно", обясни пред медии кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Градоначалникът обясни и какви са вариантите за изграждане на кучешки приют на територията на общината. По думите му има две възможности. А именно, да се приспособи вече готова сграда за целта или да се ситуира и изгради ново помещение. Вторият вариант ще струва близо 300 000 лева, отговаряйки на всички изисквания и стандарти, като в него ще има възможност да бъдат настанени около 80 кучета. Осигуряването на оборудването ще коства приблизително 100 000 лева. А за първите 12 месеца, заедно с издръжката на персонала, който ще обслужва нуждите на приюта, общината ще трябва да отдели около 650 000 лева.

През следващите години сумата ще е почти наполовина по-малка, тъй като вече сградата ще е изградена и ще се изисква само поддържането й. "Аз недоумявам защо през 2019 г. са били заложени само 10 000 лева за справяне с проблема с безстопанствените кучета. Ако е двойна сумата, резултатът би бил друг и ефектът ще е по-голям. Смятам, че ние живеем в човешко общество и човекът е най-важен. Не е редно обаче хората, които си взимат домашен любимец, да го изоставят на улицата, когато им омръзне. Но не е добре и гражданите да бъдат хапани от кучета. Въпросът е доста деликатен. За да се справим с проблема вече сме пратили писма до околните общини - Садово и Първомай, с които сме в съдружие и за депото за твърди битови отпадъци. Бихме поканили и Лъки, ако желаят да се включат. Все още нямам отговор от кметовете на Садово и Първомай, но ще получим обратна връзка", каза в заключение кметът на Асеновград доктор Грудев.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес