Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 1 100 души подкрепиха изграждането на пътя към манастир "Света Петка" край Асеновград

20 ноември 2015, 10:51 часа • 3655 прочитания

Над 1 100 подписа събраха асеновградчани в подкрепа извършването на ремонта на пътя към мулдавски манастир "Света Петка" край Асеновград.

В инициативата се включиха млади и възрастни граждани на общината. Сред тях активно участие взеха членове и приятели на асеновградското Сдружение „Устремени“. "Само при тях бяха събрани няколко листа с подписи", съобщи за Actualno.com монахиня Юлита - инициатор на подписката и игумения на манастир "Света Петка".

Желаещите асеновградчани имаха възможността да се подпишат, както в храма, така и на няколко места в града в рамките на около шест месеца. Седмица след встъпването в длъжност на новоизбрания кмет доктор Емил Караиванов петицията бе внесена официално в Община Асеновград.

Монахиня Юлита посочи, че целта на подписката е да напомни на съветниците от новия Общински съвет да предвидят финансиране в Бюджет 2016 г. за ремонт на пътя, водещ до манастир „Света Петка“. "Тъй като досега съзнателно се пренебрегваше изграждането на пътния участък, направихме петиция в храма, за да покажем желанието на поклонниците да посещават по-лесно обителта и тя да е по-достъпна за трудно подвижни и болни хора“, сподели игуменията. Тя припомни, че веднага след пожара от 3 октомври 2010 г., който изпепели голяма част от манастира, на съвещание при тогавашния градоначалник бе обсъдена възможността за скорошно ремонтиране на пътя, тъй като в този му вид бе трудно преминаването дори на противопожарните автомобили в нощта на пламването на огъня.

"Около 1 700 метра горски път остава неизграден вече пета година. Проливните дъждове през изминалото време изровиха участъка и към момента е възпрепятствано преминаването не само на леки коли, но и на джипове. А камиони отказват да превозват строителни материали до храма“, уточни с огорчение монахиня Юлита. Тя допълни, че досега, всеки февруари Общинският съвет на Асеновград е гласувал определена сума, все едно ще се изгражда пътят през съответната година. По думите й, през септември, когато идвал моментът на преразглеждане на бюджета, парите бивали пренасочвани по други направления.

Игуменията обяви, че през пролетта на 2016 г. е планирано да започне възстановяването и ремонтът на мулдавски манастир „Света Петка“, който е и паметник на културата с национално значение. "Надявам се на благоразумието на новите общински съветници да предвидят финансиране и да се изгради най-накрая единственият път за превозни средства към храма.“, изрази в заключение надеждата си монахиня Юлита.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес