Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямото разкопаване на улици в Асеновград заради водния цикъл започва другия месец

30 септември 2016, 12:38 часа • 7782 прочитания

Реализирането на проекта за изграждане на пречиствателна станция и рехабилитация на ВиК и канализационната мрежа в Асеновград ще стартира в края на октомври тази година, съобщава кореспондентът на Actualno.com за града.

Почти целият град ще бъде разкопаван поетапно и ще се подменят водопроводи. Пречиствателната станция ще бъде изградена на околовръстния път на Асеновград в близост до едно от предприятията за производство на полиетиленови изделия. За да се реализира проектът, е необходимо Общината да съфинансира с около 10 000 000 лева, които няма в излишък и затова се налага да изтегли банков заем.

Темата стана повод за провеждане на обществно обсъждане. В късния следобед вчера (29 септември) неголям брой граждани и официални лица дискутираха как точно ще се случи изпълнението на планираните дейности и по какъв начин ще бъдат осигурени средствата за съфинансирането. Зададените от асеновградчани въпроси бяха свързани с целесъобразността на проекта и извършени ли са проучвания и справки с експертите на ВиК, които да посочат, че със сигурност Асеновград се нуждае от подобни действия. Запитано бе и дали изпълнението ще доведе до увеличение на местни данъци, при какви условия ще бъде изтеглен заемът и колко години ще се изплаща. Заговори се и за загубите на бизнеса в града, тъй като улици ще бъдат затворени за движение в продължение на месеци. И още – за качественото и своевременно възстановяване на асфалтовата настилка, след разкопаването, за разделението на дъждовните от канализационните води, за честите спирания на водата по квартали, както и за неудобството и промяната при изпълнението на маршрута на градския транспорт по вътрешно градските линии.

В отговор за целесъобразността заместник-кметът инженер Петър Бояджиев посочи, че подмяната на ВиК-мрежата и изграждането на пречиствателна станция са задължителни при места с по-голям брой население. В противен случай общините търпят санкции. Той бе категоричен, че ВиК-инсталацията в Асеновград е създадена преди 50 години, поради което подмяната й е наложителна. Увеличение на местни данъци не се очаква, а относно цената на водата – планира се от 1,66 лева за кубик през 2016 г. сумата постепенно да скочи до 2,20 лева през 2023 г. Условията, при които ще бъде изтеглен заемът, тепърва ще се уговарят, а периодът за връщане е в рамките на 10 години. Финансови загуби местният бизнес неминуемо ще претърпи, но конкретна статистика като отговор на този въпрос гражданите не получиха.

Ангажиментът за новото асфалтиране, след разкопаването и подмяната на тръбите, е поет от фирмите-изпълнители. Разделение на дъждовните от канализационните води не е необходимо, увери Ивайло Костов - представител на проектантската фирма. В отговор за режима на водоснабдяването бе обяснено, че изпълнението на така наречения „воден цикъл“ в Асеновград е обвързано дори и с улиците, на които не се планира подмяна на водопроводи, и би следвало да не се налагат толкова чести спирания на водата по различните квартали.

Нарушение при осъществяване на маршрутните линии на градския транспорт също ще има. Ще бъде изготвен временен план за реорганизация на движението, в който ще са включени и измененията в общинската транспортна схема.

„Полагането на новите тръби ще се извършва поетапно в различни части на Асеновград. Няма да се случи едновременно на територията на целия град. Целта е да не бъде засегнато действието на транспортната схема. Затова намаление на цените за абонаментните карти за ползване на градския транспорт не се планира, тъй като населението ще бъде обслужвано, както досега“, обясни заместник-кметът Димчо Темелков.

Шест са лотовете, по които ще се работи в проекта. Началото ще бъде поставено от централната градска част. Освен изграждането на пречиствателна станция, ще бъде рехабилитирана повече от 200 километра подземна инфраструктура, а реконструирани ще бъдат над 100 километра канализация и 120 километра водопровод. Ремонтните дейности ще продължат две години и половина, при условие, че зимните месеци не са толкова тежки. В противен случай срокът може да бъде удължен. 88 000 000 лева е стойността на проекта. Безвъзмездната помощ от Европейския съюз е в размер на 68 000 000 лева. Държавната субсидия е в рамките на 12 000 000 лева.

След проведеното публично обсъждане, бе взето окончателното решение Община Асеновград да тегли заем от 10 000 000 лева, с който да съфинансира проекта и реализирането му да стартира.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес