Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Живописните творби на Дарина Янева в изложбите "Споделено тайнство" и "Надникване през нежността" (СНИМКИ)

01 юни 2024, 09:03 часа •
Реклама

Художествена галерия – Казанлък представя живописни творби на Дарина Янева в две отделни експозиции: „Споделено тайнство“ в Централна сграда и „Надникване през нежността“ в къща музей „Дечко Узунов“. Тя е родом от Казанлък и е от художниците, дълбоко свързани с родния град. Изложбите й са интимен жест отправен към публиките в Казанлък, защото с избора на място приобщава зрителите към юбилейния си празник.

Още: „Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

Дарина Янева прекарва детството си между града и село Асен, където е ателието на нейния дядо грънчар. От селото са обозрими панорамите към южните склонове на Стара планина, които като че ли подтикват към съзерцание, размишление, както и към съизмерване на съзнанието с монументалността на планината. Носейки тези изначални впечатления посещава Китай през 2019 г. И ако тази визита отделя хронологично (в много условен план) двете й изложби, то източното влияние може би се усеща повече в картините подредени в Централната сграда.

Още: Българи с изложба в една от най-големите църкви в света: Разказват авторите Диан Костов и Милена Ташкова (ВИДЕО)

Надникване през нежността

В „Надникване през нежността“ се натъкваме на камерна изложба с по-малки формати, които предават интимен характер на експозицията. Те носят в себе си хармонията на момента, която е привнесена и от пастелната техника. Художничката е уловила онези незабележими моменти в които природните стихии са притихнали. Това са пределни кадри, в които светът показват своето многообразие, част от хармоничната вселена.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни 30 юни 2024, в Къща музей „Дечко Узунов“,  ул. „Княз Мирски“ 24, кв. „Кулата“, 6100 Казанлък

Още: Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

Споделено тайнство

В „Споделено тайнство“ иде реч за технологията на изпълнението и дисциплината, за личната отговорност към сътворението на живописването. Забележителна е способността на Янева да „запечатва“ усещането за момента върху малки рисунки на хартия, които с педантичност прехвърля на големия къс хартия. Форматите са големи, достигайки монументалност (въпреки съпротивлението на избраната техника). Изображенията в картината въздействат със силата на обекти, може би под влиянието на мащабите на видяното в Китай.

Изложбата може да бъде разгледана до 6 октомври 2024, кв. „Розова долина“, ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 9.

Форма на усещанията ни

Това, което отличава Дарина Янева от колегията е способността й да улови и придаде форма на усещанията ни. „Най-същественото е невидимо за очите“ казва Екзюпери, „Светлината идва от Изток“ отговаря художничката в духа на дзен философията. Авторката успява да превърне живописването в практика за проникване до същината на заобикалящото ни, по този начин преобразява света около себе си.

За Дарина Янева

Дарина Янева е родена в гр. Казанлък, където завършва НУПИД „Академик Дечко Узунов“. Продължава обучението си в НХА специалност „Керамика“ в класа на проф. Венко Колев. Тя е художник с над 35 години работа в областта на керамиката, живописта и монументалните изкуства. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби. През 2002г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание Pastel Artist International. През 2002 г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание “Pastel Artist International„. Тя е един от основателите и съорганизаторите на международния пленер и фестивал “Художници, Балчик, Любов”. Янева е основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.

Още: "Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Екип, работил по изложбата:

д-р Милен Алагенски - уредник

Георги Шаров - художник

Лора Султанова - коректор

Джоанна Брадшоу – преводач

Дора Зарчева - екскурзовод

Вижте още кадри от изложбата в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Още: "Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес