Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тако Младенов: Обратната страна на вятъра (СНИМКИ)

27 юни 2024, 10:24 часа

На 28 юни 2024 г. ще се открие изложбата на Тако Младенов. Събитието ще се проведе в рамките на фестивал “Паркът” и ще може да бъде разгледана до 28 септември на територията на Бизнес Парк София - “Покривът”.

Реклама

Снимка: Тако Младенов

Още: "Неустоимо": Красен Кралев представя шеста самостоятелна изложба живопис (СНИМКИ)

Екстремен алпинист

"Катеря от 40 години, снимам от 10” - Тако Младенов е лаконичен, както лаконични са текстовете към снимките му, запечатали едни от най-трудно достъпните места на планетата. Като екстремен алпинист той отбелязва: “В мразовитите дни се получават най-красивите кадри. Цената е развален фотоапарат и премръзнали ръце. Тогава кадрирането, композицията и цветовете не ме интересуват. Просто искам да остана жив."

Снимка: Тако Младенов

Още: Посвещават изложба на супермодела Наоми Кембъл

Присъствието

От Гарвалските Хималаи през Алпите и Патагонските Анди (врьх Фиц Рой) до ждрелото на река Ерма Тако Младенов търси да улови “присъствието”, както сам споделя пред Галина Хрусафова, куратор на предстоящата му изложба “Обратната страна на вятъра”. Към всяка снимка, която двамата подбират за представяне в експозицията, авторът прибавя и описание, което обръща зрителя към фактологията на географското възприятие и личната моментна комплексност на екстремните събития.

Снимка: Тако Младенов

Още: Филмовата звезда Джесика Ланг идва в България за собствена изложба (СНИМКИ)

Дзен

Облаците се размърдаха, колкото да имам време да извадя фотоапарата и да направя само един кадър. В същия момент трябваше да заобиколим тази планина и да опитаме да я изкатерим по западната и стена. Оставаха ни около 25 километра до края на деня. Аржентина, Патагонски Анди. 2020 г.

Още: "Без субтитри": Аудио-визуална изложба на Силвия Кацарска в Дом на киното

“Чрез фотографиите, той прави опит за едно изследване на света около себе си, което по наивно-възхитителен към природните пейзажи начин, приближава публиката към тези крайни моменти на среща със собствените си лимити” четем в текста към изложбата, а самият Младенов отбелязва към фотографията, озаглавена “Жив” - “Няма връх на всяка цена. Опитваш до безкрай, но целта не е върхът. Целта е животът. 1200-та метровата северна стена на Гранд Жорас все още е една от многото ми мечти.”

"Архитектурният дух на Варна" - изложба живопис в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес