Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седмият международен фестивал за дизайн МЕЛБА се завръща с разнообразна програма

30 септември 2024, 17:16 часа • 361 прочитания

От 1 до 11 ноември 2024 г. София отново посреща международния фестивал за дизайн МЕЛБА – единственото по рода си събитие в България, което представя пред местната публика някои от най-влиятелните фигури в сферата на графичния дизайн, дизайн изследванията, илюстрацията, архитектурата, кураторската работа, продуктовия и индустриалния дизайн. Десет дни изложби, творчески работилници, дискусии и еднодневният симпозиум МЕЛБА ще предложат и тази година организаторите от Комплект.

Симпозиумът МЕЛБА е централното събитие във фестивала и ще се състои на 2-ри ноември в Топлоцентрала. Той представя 6 студиа от четири различни държави: Сийтал Соланки, основател на студиото за дизайн Ma-tt-er, изследва връзката ни с планетата Земя и работи с много световни брандове; Испанският дизайнер Макс Енрих провокира усещането ни за естетика и функционалност като създава мебели, по-близки до скулптори; Брам Брьорсе и Мауриц Вотерс, създатели на Studio Airport, независима практика в областта на графичния дизайн и филма, която изследва пресечните точки на тези две дисциплини и печели с балансирания си подход между комерсиално и творческо национални и международни награди, сред които The Webby Awards, Awwwards, European Design Awards, ADC Awards, Stack Awards; Анна Сарвира е илюстратор, куратор и арт директор, родена в Киев, съосновател на Pictoric Illustrators Club – културна организация за изложби на илюстрации и графики, който с началото на войната в Украйна стартира проекта #SupportUkrainePIC; Кирстен Алгера и Ернст ван дер Хувен, нидерландски изкуствоведи и дизайнери, основатели и арт директори на MacGuffin (2015), многократно награждавано списание за дизайн и занаяти, което разказва завладяващи истории за живота на обикновените предмети.

Билетите за симпозиума са на специална, early bird цена от 80 лв. (до 15-и октомври включително). Редовната цена след тази дата за билет на живо е 95 лева. Можете да закупите своя билет за Международния МЕЛБА симпозиум тук.

Другите събития

Темата за състоянието на българската визуална култура е подчертана в програмата на фестивала МЕЛБА с изложбата "Преглед на българския дизайн", озаглавена "Материя на изображението". За нея Комплект поставя конкретна тема и кани уважавани специалист-куратори, като тази година това е артистичният колектив ТИ-РЕ — Андреа Попйорданова, Виктория Стайкова и Мила Янева-Табакова. Курираната от тях изложба "Материя на изображението" изследва темата за репродукцията като неделима част от творческия продукт чрез серия от експерименти с различни печатни техники като офсет, дигитален, сито и ризо печат, винил и други. Участват 9 млади български автори, творящи в полето на илюстрацията, типографията и фотографията. Aвтор на експозиционния дизайн и визуалното оформление e Георги Шаров. Изложбата "Преглед на българския дизайн" може да се види в Swimming Pool, откриването е на 01.11.2024, четвъртък от 19:00 ч.

Сред акцентите в програмата е и изложбата "Дипломен проект", която представя Данаил Капчин и неговата модна колекция Pandæmonium. Тя разглежда ролята на демоните в съвременното общество през езика на облеклото и приканва посетителите да се включат в провокативен експеримент, умело смесващ форми, силуети, аромати и звук чрез невербалния език на модата. Изложбата може да бъде видяна между 1 и 10 ноември в галерия УниКредит Студио в работното време на галерията. 

За втора поредна година организаторите включват в съпътстващата програма дизайн резиденция, този път — в партньорство с фондация "Елизабет Костова". "Мамо Джанка" е съвместен проект на поетесата Божана Славкова и илюстраторката Стефани Неделчева. Идеята за него се заражда на резиденция на фондация "Елизабет Костова" в Чепеларе през август, където вниманието им е привлечено от голямото разнообразие от джанки, всички еднакво пренебрегнати и необрани от местните. Изложбата е в новото пространство L44.

За МЕЛБА

Фестивалът за дизайн МЕЛБА смесва различни перспективи към дизайна в разнообразни творчески активности – международен симпозиум, изложба-преглед на българския дизайн, съпътстващи изложби, работилници, лекции и др. Той е част от МЕЛБА – поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София. 

За Комплект

Комплект е агенция за културен мениджмънт и консултации с фокус върху дизайна и други креативни практики. Основатели и двигатели на организацията (2015 г.) са Адриана Андреева и Бояна Гяурова, които имат над 10 години професионален опит в сферите творческа консултация, културен мениджмънт и редакторска работа, с фокус дизайн и визуална култура. Комплект е създател и продуцент на ежегодния международен фестивал за дизайн в София - Мелба.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес