Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пожелай си!" - Изложба скулптура, малка пластика и живопис на Сейфетин Шекеров (СНИМКИ)

16 юли 2024, 19:43 часа • 1214 прочитания

На 18 юли 2024 г. в  Галерия "Арт Маркони" (Варна, ул. „Охрид” 22) ще бъде открита изложба скулптура, малка пластика и живопис  на Сейфетин Шекеров (Сефо) "Пожелай си!"

Морска тема

Красиво ято риби, пленяващи с грациозността на нежните си перки, ще посрещне почитателите на скулптора Сейфетин Шекеров/Сефо/. Морската тема е своеобразен реверанс към неговата варненска публика. Иразително извили тела, сякаш плавно се носят във въздуха, те излъчват лекота и усещане за движение.

Още: "Архитектурният дух на Варна" - изложба живопис в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

Пожелай си!

Сейфетин Шекеров работи и представя свои творби в галерия „Арт Маркони” още от нейното създаване, през 2010 година, но едва сега реши да гостува със самостоятелна изложба. Нарекохме я „Пожелай си!”, закачлива покана към ценителите на неговото изкуство, докосвайки някоя от прекрасните му риби, всеки да си пожелае нещо, както обикновено постъпват всички, когато в сборните изложби присъства негова творба на тази тема.

Селекцията

Още: "Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

В селекцията за изложбата, Сейфетин Шекеров включва още една любима и разпознаваема тема – бикове. Пластични, гъвкави с непредвидима пъргавина, те извиват внушителни тела и стремглаво се втурват към потенциалния враг. В различни позиции: в отскок, събрали цялата си решителност или стоварващи силата на гнева си, биковете на Сефо излъчват респект и красота.

В експозицията намират място, любими сюжети, нови, несподеляни във Варна до сега, а също така и рисунки.

От твореца

Още: „Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

„Никога не съм търсил лесното и никога не ме е плашило трудното. Работлив съм. Не мога да стоя и да гледам звездите. Три дни да почивам, на втория аз вече почвам да творя нещо. Още като бях студент колегите ми казваха: “Защо точно скулптура, знаеш ли колко е трудно. Защо не се насочиш към нещо друго”. Но аз си харесвам професията, овладях доста техники още в студентството, от всеки съм научил по нещо. В момента съм затворил кръга и си правя всичко – от глината до камъка целия процес осъществявам сам в галерията.“/ из интервю пред Севда Дюкянджи/

Усет към детайла

Творбите на Сейфетин Шекеров впечатляват с усета към детайла и изключителния перфекционизъм в изработката. Уникалността на неговите работи е в допълнителната обработка на вече отлятите форми, което постига по различни начини: добавяне на елементи чрез заваряване, гравюра върху метал и т.н. Част от тези похвати са се превърнали в негова запазена марка, в отличителен белег на разпознаваемост. Постаментите от полускъпоценни камъни и специалната патина имитираща понякога дърво, нефрит, опал, придават на произведенията му аристократична изтънченост и ювелирно излъчване. Сефо, както е популярен в артистичните и колекционерски среди, е силен не само в малката пластика, но и в големите мащабни творби, допълва Ваня Маркова, куратор в галерия „Арт Маркони”.

Сейфетин Шекеров

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Сейфетин Шекеров/Сефо е скулптор, чието име се свързва с големите монументални творби, пръснати в различни точки на България : „Лирата на Орфей“ в гр. Девин, излъчваща цялата хармония на света; четириметрова статуя на воин-конник в центъра на Ловеч, внушаваща сила и непоколебимост; паметника на Екзарх Йосиф, в същия град, събрал с себе си цялата мъдрост и вселенско търпение; „Паметника на гвардейците” в София, пред който скланяме почтително чела; отразяващата се във водите на Черно море, прекрасната „Морска нимфа” край Бургас. Това е само малка част от неговото монументално творчество.

Вечният огън

Сефо е създател и на пластиката „Вечният огън“, посветена на майските събития от 1989 година, част от т.нар. възродителен процес (насилствената смяна на имената на турците в страната 1984-85 год.- бел. авт.) в Община Каолиново. Той е автор на много пластики, връчвани като награди – за „Инвеститор на годината“, за националната награда „Константин Константинов“, наградите за фестивала „Надмощие на духа“, организиран от фондация „Старт“ за деца с увреждания, наградите „Кирил и Методий“, връчвани от Министерството на образованието на училища, навършили 100 и повече години.

Изложби

Още: "Съзерцание" - изложба живопис на Ангел Веселинов (СНИМКИ)

Скулпторът има близо 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негово дело са бюст-паметниците на Христо Ботев в гимназията в град Девин и на видния юрист Живко Сталев в Софийския районен съд.

Галерия "Арт Маркон" представя "Безмълвно" - изложба живопис на Огнян Георгиев (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес