Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристина Вътова представя "Несигурност" в галерия "Нюанси"

11 септември 2024, 16:16 часа • 628 прочитания

На 10 септември в галерия "Нюанс" в София бе открита изложбата на талантливата художничка Кристина Вътова, известна със своите вдъхновяващи творби, които изследват крехкостта и силата на човешкия живот.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 септември, а адресът на галерия "Нюанс" е ул. Иван Денкоглу 42.

"Несигурност" и цялост на вътрешния ни свят

С настъпването на есента често присъства страх от промяната, когато дългите летни дни отстъпват място на прохладните и по-кратки дни. Летните радости бавно се отдалечават, а новият сезон ни предизвиква да се изправим пред нови неизвестности. 

С фокус върху нежността на съществуването Кристина Вътова изразява красотата на преходността. Изложбата разкрива вътрешните търсения на художничката, вдъхновена от стремежа на човека да съхрани себе си в свят, изпълнен с неопределеност. Тя разглежда начина, по който изграждаме защитни бариери около нашите уязвими части, опитвайки се да запазим целостта на своя вътрешен свят.

Източник: Галерия "Нюанс"

За своята изложба Кристина споделя: "Една от главните цели на всеки от нас. През целия си живот се стремим към сигурна работа, сигурен дом, сигурна връзка, сигурно приятелство, подсигурени старини... 

Възможно ли е човек да достигне сигурността като състояние или самото чувство ни е достатъчно? Има ли изобщо нещо сигурно в този живот, освен това, че в един момент свършва​​? 

Опитвайки се да съхраним максимално дълго тленното ни същество сме способни да "опаковаме" в защитни балончета всяка чуплива част от себе си. Предпазваме крехките си компрометирани фрагменти, които са ни предавали веднъж, и трупаме пластове върху все още здравите и незасегнати. Изграждаме живота си като един огромен балон, в който се стремим да не допускаме нищо остро и ръбато, което може да го спука.

Но използвайки толкова много предпазни средства и способи, не ставаме ли още по-крехки и уязвими? Не е ли по-добре да се сблъскваме директно с ръбовете, докато ги загладим, отколкото да се надяваме, че острият връх няма да пробие защитата ни и да ни повреди? Ако просто се пазим от всичко лошо, реално не правим нищо добро… Нужно е да се порежеш, за да видиш как заздравяваш. Нужно е да се счупиш, за да успееш да се събереш. Нужно е да се калиш, за да усетиш истинското чувство на сигурност. Състояние, в което нищо не може да те нарани."

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес