Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изложба "Леош Яначек и милите на сърцето му хора" в парк "Кристал" в София (СНИМКИ)

11 юни 2024, 13:12 часа
Реклама

"Леош Яначек и милите на сърцето му хора" е проект на младата чешка илюстраторка Вендула Халанкова. Изложбата е подготвена от Туристическия информационен център БЪРНО (TIC BRNO) в сътрудничество с Моравския областен музей и може да бъде разгледана от 10 до 24 юни 2024 г. в парк „Кристал“ в София.

Концепцията

Концепцията на изложбата се основава на популярната сред деца и възрастни игра за логическо мислене и памет „Мемори“, на чешки Pexeso. На всеки от постаментите са показани двойка картинки от живота и творчеството на чешкия композитор, от едната страна има илюстрация на Вендула Халанкова, а от другата - снимка от архива на Леош Яначек, послужила за създаването на рисунката.

Още: Творби на 100 творци в голямата изложба Трети Международен Салон Интуитив 2024 (СНИМКИ)

Паралелно с изложбата в парк „Кристал“,на 22 юни от 11 часа в Чешкия център ще бъде представена изожбата „Как се живееше у Яначкови“, отново подготвена от Вендула Халанкова. Авторката ще води и творческа работилница за най-малките „Да сготвим за Яначек“. Ще има прожекции на късометражни анимации „Яначек в три минути“, игри и кулинарни изкушения, подготвени по рецептите на Марие Стейскалова, наричана Маржи, дългогодишна икономка в семейството на композитора Леош Яначек.

Леош Яначек

Леош Яначек (1854–1928 г.) е най-често изпълняваният по света чешки оперен композитор. Въпреки че по дата на раждане спада по-скоро към поколението на Антонин Дворжак, неговото творчество е част от най-ярките прояви на музиката от ХХ в. и с това нарежда своя създател сред по-младите композитори с близо две поколения. Животът и творчеството на Яначек са тясно свързани с град Бърно, където живее от младини и със своята неуморна композиторска и организационна работа допринася за принципното развитие на бърненския културен живот. В Бърно се изпълняват и световните премиери на по-голямата част от творчеството на Яначек, включително прочутите му опери „Йенуфа“ („Нейната заварена дъщеря“), „Катя Кабанова“, „Приключенията на Хитрата лисичка“, „Делото Макропулос“ и „От мъртвия дом“.

Вендула Халанкова

Още: Размисъл отвъд ежедневното: "Освещаване на семената" - изложба на Андрей Янев

Вендула Халанкова (*1981 г.) е завършила Ателието по околна среда на Факултета за изобразителни изкуства в Бърно. От 2001 година се представя със самостоятелни изложби и понастоящем е една от най-автентичните и най-своеобразни чешки художнички от средното поколение. Областта на нейното творчество е много широка – oт свободното творчество през илюстрирането на книги, комиксите до анимационните филми, като също толкова разнообразни са и използваните техники – от рисуването с бои и с перо през колажи, асамблажи, бродирани обекти до нахлувания в публичното пространство. Oт 2017 година е сътрудник на Туристическия информационен център БЪРНО (TIC BRNO) в областта на нетрадиционното пропагандиране на личността на Леош Яначек, в рамките на което е създадена и серия хартиени колажи и илюстрации на книгите „Готварската книга на Маржи“ и„Мемоарите на Маржи“.

Проектът

Проектът се реализира от Чешкия център в София в рамките на програмата за Годината на чешката музика с подкрепата на Посолството на Чешката република в София, Столична община, чешкия Театрален институт, Sound Czech.

Вижте някои от творбите в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Още: Нина Лишовска и Илиана Илиева с обща изложба "Екстатично" в галерия "Нюанс"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес