Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едно от значимите събития в Стара Загора през летния сезон - изложба с творби на първия български академично школуван гравьор Никола С. Попов (СНИМКИ)

24 юли 2024, 10:10 часа • 967 прочитания

На 25 юли в Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба, определена от директорa на галерията - д-р Катя Тинева - Гюрковска като “eдно от значимите събития в Стара Загора през летния сезон”. Става въпрос за експозиция с произведения на първия български академично школуван гравьор - Никола Попов (1868? – 1954), които, след представянето им в София и тъкмо преди да отпътуват за Виена, ще гостуват в родния град на художника.

Изящни гравюри

Изящни гравюри на Никола Попов, представени още през 1892 г. в Художествения отдел на провелото се в Пловдив Първо българско земеделско-промишлено изложение и показани на Световното изложение в Париж през 1900 г., ще могат да бъдат разгледани от гражданите и гостите на Стара Загора от 25 юли до 1 септември 2024 г.

Още: Известният неизвестен Никола Попов в изложба (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

“Екипът на Художествена галерия – Стара Загора с нетърпение очакваше подготовката по изложбата на Никола Попов, защото за първи път в нашия град ще имаме възможност да се докоснем до оригинални негови творби и документи” разказва д-р Тинева - Гюрковска като допълва, че до момента за гравьора се е знаело “само от няколко текста – на Васил Захариев и проф. Марин Добрев”.

Експозицията

Експозицията под надслов “Щрихи и състояния”, която има музеен характер, дава възможност на публиката да разбере повече и в дълбочина за художника - “благодарение на задълбочената изследователска работа на Елисавета Станчева”, както разяснява ръководителят на галерията, отправяйки своите благодарности към “Лаврен Петров, собственик на галерия “Лорань”, който отговори на поканата да покажем изложбата в Стара Загора”.

Още: Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия "Лоранъ"

От д-р Тинева - Гюрковска научаваме и за един от важните акценти в изложбата - това са предоставените от д-р Румен Манов оригинална медна плоча, гравирана от Никола Попов. Върху нейната повърхност се разпознава образът на княз Фердинанд, отпечатък от който именно пътува през 1900 г. до Париж.

 

Портрет на княз Фердинанд, част от колекцията на галерия “Джуркови”

Още: Димитър Казаков - Нерон излиза от частните колекции

Тази гравюра ще бъде показана в няколко състояния, също както още няколко негови творби в експозицията разкриват детайли от процеса на работа на художника. Затова не е чудно, че организаторите решават да нарекат събитието “Щрихи и състояния” - от една стана обръщайки внимание на основни понятия, свързани с гравьорското изкуство, от друга обаче правейки алюзия с двете “състояния”, през които преминава животът на художника Никола Попов, който след завръщането си в България през 1895 г., се посвещава на дългогодишна преподавателска дейност.

Регионалният исторически музей – Стара Загора допълва експозицията в нейната документална част и проучванията направени от Райна Антонова – главен уредник на отдел „Нова история” дават възможност на старозагорската публика да научи любопитни подробности за старозагорските корени на художника.

Нов формат

“Гостуващата изложба „Щрихи и състояния” е представена в нов формат, допълнена и като информация, и като дизайн. Екипът на Галерията, съвместно с нейния куратор с удоволствие изработиха всеки един детайл по експозицията, за да може тя да има своя различен облик и да има принос за художествения и културния живот на града.” заключва д-р д-р Тинева - Гюрковска, отправяйки покана към жителите и гостите на града да присъстват на откриването на изложбата, което ще се състои на 25 юли от 18:00 часа в Художествена галерия - Стара Загора на бул. „Руски” № 27.

Още: Непоказвани творби на български художници ще бъдат представени в галерия "Лоранъ"

Повече за изложбата можете да научите от сайта на ХГ Стара Загора ТУК.

Откриване:

25 юли /четвъртък/ 2023 г., 18:00 часа

Художествена галерия - Стара Загора

бул. „Руски” № 27

В изложбата ще бъдат представени произведения от колекцията на галерия “Лоранъ”, галерия “Джуркови”, колекциите на д-р Румен Манов, Александър Керезов и д-р Людмил Веселинов.

Още: Галерия "Лоранъ" отбелязва 10 години от създаването си

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес