Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земетресения грозят САЩ заради фракинга

07 април 2015, 17:30 часа • 10807 прочитания

На пръв поглед малкото градче Кушинг в Оклахома изглежда като типично американско градче, с изключението, че Джон Ъпдайк е писал за него, предаде БГНЕС.

Кушинг е дом за 8000 жители и над 87 милиона барела петрол. Петролът е там, защото градът е разположен близо до най-големите тръбопроводи в страната и е хъб за съхранение и транспортиране от началото на 20 век. В Оклахома дължината на газопроводите достига 14 000 мили. Сега, благодарение на фракинга, Кушинг стана и една от най-големите земетръсни зони в Щатите.

По ирония на съдбата фракингът създаде съвсем реален и малко дискутиран проблем в Кушинг, който според експерти има потенциал да предизвика една от най-лошите екологични катастрофи в американската история.

До скоро земетресенията бяха рядко явление в Оклахома. Вече не са. През 2008 г. геолозите са регистрирали само две земетресения с магнитуд над 3 по Рихтер. През 2014 г. те са 585, а през 2015 г. могат да достигнат над 800, което ще отнеме короната на Калифорния като най-сеизмичната област в страната.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес