Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Завръщане: Приключи мандатът на руския посланик в САЩ

06 октомври 2024, 10:32 часа • 777 прочитания

Посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов се завърна в Москва на 5 октомври, когато приключи мандатът му във Вашингтон.

Край на мандата

Заминаването на Антонов бележи края на мандата му в период на все по-враждебни отношения между двете страни, най-лошите от десетилетия насам.

Още: Молдова изгони служител на руското посолство и привика посланика на Москва

От 2017 г. насам

Руското външно министерство потвърди този ход. 69-годишният дипломат, известен с твърдата си позиция, беше пратеник на Русия във Вашингтон от 2017 г. насам. По време на целия си мандат Антонов беше смятан за човек, с който се преговаря трудно, особено по военни и стратегически въпроси. Неговият наследник не е ясен.

Руският посланик в САЩ изглежда няма да се върне скоро във Вашингтон

Подкрепата на Антонов за политиките на президента Владимир Путин (котйо се издирва от международвния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца) е непоколебима, като се съгласува с руския наратив на пълномащабната инвазия в Украйна като „специална военна операция“, а не война.

Кариера

Още: Литва привика руския посланик заради обявените за издирване литовски политици

По време на кариерата си Антонов служи като заместник-министър на отбраната по време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и е обект на европейски санкции, след като е назначен във Вашингтон.

Известен с уменията си на преговарящ в областта на контрола на въоръженията, той преди това е ръководил руски делегации на ключови международни преговори. Въпреки сегашното напрежение, Антонов изрази готовност да работи с Вашингтон по контрола на въоръженията в интервю за ТАСС през август. „Моята тактика за водене на преговори е много проста: вие и аз трябва да вземем лист хартия и да напишем какво искате вие и какво искам аз“, каза дипломатът. 

Руският посланик във Вашингтон: САЩ са обсебени от идеята да ни нанесат стратегическо поражение

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес