Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо САЩ отказват на Украйна далекобойни ракети

23 юли 2022, 10:39 часа
Реклама

"Американският президентът Джо Байдън не е готов да даде на Украйна ракетни системи за залпов огън с далекобойност 300 километра, тъй като се стреми да избегне Трета световна война." Това каза неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, предаде БГНЕС.

До момента САЩ предадоха на Украйна 12 системи HIMARS и обявиха в петък за предстоящата доставка на още четири такива системи. 

„Има някои активи, които президентът даде да се разбере, че не е готов да предостави. Те включват ракети ATACMS с голям обсег, които имат обхват от 300 километра. Той смята, че докато основната цел на САЩ е да направят каквото е необходимо за подкрепа и защита на Украйна, друго предизвикателство е да не се окажем в ситуация, в която да се плъзнем към Трета световна война“, каза Съливан на форума за сигурност в Аспен. 

Ноам Чомски за Украйна: Реалният избор е или дипломатическо решение, или Трета световна война

Според Съливан въпреки отслабването на общественото и медийното внимание към случващото се в Украйна в сравнение с първите седмици на конфликта, администрацията на САЩ и Конгресът съхраняват „дълбока и постоянна готовност „да направят всичко, което е необходимо и колкото е необходимо."

„И аз вярвам, че същото важи и за основните европейски страни, въпреки всички трудности, пред които е изправена Европа в областта на енергетиката“, допълни още той.

По-рано САЩ обявиха друг пакет военна помощ за Украйна в размер на 275 милиона долара. Предстоящите доставки ще включват 580 боеприпаса Phoenix Ghost, четири ракетни системи за многократно изстрелване HIMARS, 36 000 артилерийски снаряда, четири превозни средства за командване и контрол, противотанкови оръжия, резервни части и друго оборудване.

ВИДЕО: Украински прецизен удар срещу руска ракетна установка в АЕЦ Запорожие

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес