Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна делото срещу Алек Болдуин за непредумишлено убийство

10 юли 2024, 11:33 часа • 1533 прочитания

На 9 юли актьорът Алек Болдуин пристигна в съда в Санта Фе, щата Ню Мексико, за началото на процеса срещу него за непредумишлено убийство на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" ("Rust") през октомври 2021 г., предадоха Асошиейтед прес и АФП. Актьорът дойде в съда заедно със съпругата си Хилария и едно от най-малките им деца.

Какво ще се случва в съдебната зала

Снимка: Getty Images

Начало на делото постави изборът на съдебни заседатели, които ще трябва да решат дали Болдуин е виновен в непредумишлено убийство на операторката на филма Халина Хътчинс. По време на фаталната стрелба на снимачната площадка, при която загина Хътчинс, беше ранен и режисьорът Джоел Соуза. 

Изслушванията трябва да продължат около десетина дни. Ако бъде признат за виновен, 66-годишният Болдуин може да получи до 18 месеца затвор.

Първите разисквания трябва да започнат в сряда, 10 юли. Процесът ще бъде внимателно наблюдаван от Холивуд, където профсъюзът на актьорите се опасява, че той може да създаде исторически прецедент. Този рядък инцидент вече предизвика призиви за забрана на оръжията на снимачните площадки.

Още: Алек Болдуин призна, че е изшмъркал кокаин колкото от "Земята до Сатурн и обратно"

За убийството и обвинението

Припомняме, че по време на снимките в ранчо в Ню Мексико актьорът е размахвал пистолет, който е трябвало да бъде зареден с халосни патрони, но произвежда изстрел с истински патрон. 

Алек Болдуин винаги споделял увереността си, че пистолетът е бил обезопасен, и отрича да е натискал спусъка. Адвокатите му са подали редица жалби, за да се опитат да отменят обвинението, но без успех. Прокуратурата обвинява актьора, че се е държал хаотично на снимачната площадка, неспазвайки елементарни правила за безопасност.

Още: Създават риалити шоу за семейството на Алек Болдуин (ВИДЕО)

Изкупителна жертва ли е Болдуин?

Снимка: Getty Images

Актьорът понякога е възприеман в Холивуд като изкупителна жертва за инцидент, в който е замесена цялата продукция, и е преследван от прокуратурата заради звездния си статут. Недоброжелателите му обаче изтъкват, че Болдуин е бил изпълнителен продуцент на този нискобюджетен филм, въпреки че е съден само като актьор, и посочват капризното му поведение на снимачната площадка, пише БТА.

Разследването така и не установи как по принцип забранените боеприпаси са се озовали на снимачната площадка. Оръжейничката на филма Хана Гутиерес-Рийд, която е поставила истински патрон в репликата на старинния пистолет, използван от актьора, през април беше осъдена на 18 месеца затвор.

Още: Алек Болдуин нападна антиизраелска активистка (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес