Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив на цистерна уби 16 души в Хаити

15 септември 2024, 08:00 часа • 795 прочитания

16 са загинали в югозападната част на Хаити, а около 40 са били ранени при експлозия на камион-цистерна, съобщи Фидел Николас, ръководител на агенцията за гражданска защита в района на Нипес.

Взривът е станал, докато жертвите са се опитвали да вземат гориво, което е изтекло от камиона, разказват свидетели пред АФП.

Ранените са транспортирани до болница „Света Тереза“ в пристанищния град Мирагоан, на около 100 км западно от столицата Порт-о-Пренс.

Временният министър-председател Гари Конил свика извънредно заседание на правителството, за да се справи с трагедията, заяви Еманюел Пиер, национален ръководител на агенцията за гражданска защита.

Деветнадесет пострадали, които са получили сериозни изгаряния, ще бъдат прехвърлени в специализирани болници в Порт-о-Пренс във вторник благодарение на полет, организиран съвместно от Министерството на здравеопазването и хуманитарната група „Лекари без граници“, каза Пиер.

От години Хаити е измъчвана от нестабилност, а столицата ѝ на практика е превзета от престъпни банди.

Висшият американски дипломат Антъни Блинкен направи рядко посещение на 5 септември, по време на което обеща помощ в размер на 45 млн. долара и подчерта необходимостта от провеждане на избори, каквито в Хаити не са провеждани от 2016 г. насам.

Блинкен също така изрази загриженост за дългосрочното бъдеще на ръководените от Кения полицейски сили, които пристигнаха преди два месеца и бяха натоварени със задачата да стабилизират Порт-о-Пренс и извън него, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Взрив на автомобил уби четирима души в израелския град Рамла (ВИДЕО) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес