Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военна помощ за Украйна и Израел от САЩ: Перспективите

20 ноември 2023, 07:25 часа • 2738 прочитания

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър каза, че ще даде приоритет на изпращането на допълнителни пакети за военна помощ за Украйна и Израел, така че те да бъдат одобрени преди Коледа, съобщи NBC.

Президентът Джо Байдън по-рано поиска от Конгреса да одобри нов пакет от помощ на стойност 106 милиарда долара, включително над 61 милиарда долара за Украйна. Републиканците в Конгреса заплашиха да блокират помощта, освен ако няма текстове за сигурността на южната граница на САЩ, което доведе до противопоставяне между двете партии.

Байдън вече подписа одобрен от Конгреса законопроект за временно удължаване на американския бюджет, но без военните пакет и без парите за сигурността по границата с Мексико: Окончателно с подпис на Байдън: Украйна и Израел засега остават без военна помощ от САЩ

Кога да се очаква американска военна помощ?

Шумър съобщи, че американските законодатели ще започнат работа по имиграционен пакет за укрепване на ресурсите за сигурност на границите, в допълнение към помощта за Украйна и Израел, пише БГНЕС.

Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол, републиканец и силен поддръжник на Украйна, осъществи многократен контакт с новия председател на Камарата на представителите Майк Джонсън относно пакетите с помощ. МакКол е получил многобройни обаждания от украински и израелски лидери, притеснени, че помощта може никога да не пристигне, каза източник от комисията пред NBC.

Още: И Германия се мотае с военната помощ за Украйна. Нови военни уроци за Русия (ВИДЕО)

Прозорецът между Деня на благодарността и Коледа е от решаващо значение, подчерта четири източника от Сената. Ако не бъде намерено решение до Нова година, както демократите, така и републиканците са загрижени, че възможността за предаване на пакети на Израел, Украйна, Индо-Тихоокеанския регион и граничните сили ще намалее драстично.

Зеленски: Без финанси от Запада ни чака криза

"Най-доброто ми предположение е, че Израел е приет като самостоятелен, а Украйна е готова в тандем с напредъка по границата", каза конгресмен от Републиканската партия. По-рано Джонсън предложи самостоятелен финансов пакет само за Израел на стойност 14 млрд. долара, но той беше отхвърлен от Байдън и демократите.

Шумър обяви на пресконференция на 14 ноември, че Конгресът ще се събере отново след Деня на благодарността на 23 ноември, за да се опита да приеме законопроект за съвместно финансиране, който съдържа помощ и по всички направления.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза на 13 ноември, че "прозорецът се затваря". Той настоя САЩ да предоставят помощ на Украйна, преди да има сериозно пропукване в способността на страната да се защитава от Русия.

Лоша новина от Пентагона за Украйна: Пакетите с оръжия ще стават все по-малки

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес