Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висш дипломат: Китай и Русия не трябва да бъдат победители след COVID

02 януари 2021, 12:10 часа
Реклама

Китай и Русия не трябва да излизат като победители от пандемията от коронавируса, заяви посланикът на Великобритания в САЩ Карен Пиърс. В интервю за Bloomberg тя призова Запада да покаже, че по-отворените общества процъфтяват.

Великобритания и САЩ ще трябва да работят в тясно сътрудничество, за да се противопоставят на стратегическото предизвикателство на Китай и Русия, докато светът се възстанови от пандемията, подчерта дипломатът. Според нея съществува риск Китай да определи правилата за бъдещи технологични разработки в области като изкуствения интелект, които оприличи на разпространението на ядрените технологии през 50-те години.

"Не искаме един ден да се събудим и да установим, че има китайски стандарти за неща като изкуствен интелект и кибернетика", каза Пиърс. Това би било "твърде авторитарно", а новите технологии трябва да се възползват от "отворените пазари", добави тя.

Второто голямо предизвикателство е "стратегическата конкуренция от страна на Русия и Китай, особено на Китай", каза дипломатът. "Трябва да получим това право обратно, така че да стане ясно, че отворените общества процъфтяват и се възстановяват от пандемията от COVID", смята тя.

Коментарите на посланика са направени в ключов момент за т. нар. специални отношения между Великобритания и САЩ, когато Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз, а във Вашингтон управлението се поема от нова администрация. Борис Джонсън и Джо Байдън никога не са се срещали и комуникацията им е започнала трудно.

Избраният за президент на САЩ е известен скептик по отношение на Брекзит - политиката, която досега е определяла политическата кариера на премиера. Въпреки това двамата са провели "топъл" телефонен разговор след победата на Байдън на изборите, сподели Пиърс. Двамата ще работят добре по общи цели, включително по проблемите с изменението на климата, смята дипломатът.

През 2021 г. Великобритания и САЩ могат да финализират търговска сделка. Разговорите между Лондон и администрацията на Тръмп продължават от месеци, но въпреки първоначалните надежди за бързо споразумение, до такова не се стигна.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес