Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания даде повод на Аржентина да си поиска Фолкландските острови

04 октомври 2024, 17:04 часа • 561 прочитания

Четири десетилетия след кратката война между Аржентина и Великобритания за Фолкландските острови Буенос Айрес отново погледна към спорната територия.

В четвъртък, 3 октомври, Аржентина обеща да си върне островите от Обединеното кралство, след като британското правителство се отказа от контрола над друг архипелаг в Индийския океан.

МВнР в Буенос Айрес: "Малвините винаги са били аржентински"

„С конкретни действия, а не с празна реторика, ще възстановим пълния суверенитет над нашите Малвински острови (испанското им име - бел.ред.). Малвините са били, са и винаги ще бъдат аржентински“, написа в четвъртък вечер аржентинският външен министър Диана Мондино.

Още: Разследват влиятелна католическа организация заради жени, държани в робство

Историята

Фолкландските острови са британска задморска територия, разположена на архипелаг в южната част на Атлантическия океан, на около 483 км източно от крайбрежието на Южна Америка, 1080 км западно от британската територия Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови (скалите Шаг) и 940 км северно от остров Елефант в Южните Шетландски острови, Антарктика. Островната група е с вулканичен произход, като се отличават два по-големи острова – Западен Фолкланд и Източен Фолкланд.

Още: По Хичкок: Птици нападат аржентински град заради обезлесяването (ВИДЕА)

Островите са обект на вековен спор между Аржентина и Великобритания. Втората окупира Фолкландските острови през януари 1833 г., а 150 години по-късно Аржентина се опитва да си върне териториите със сила. Това предизвиква хаос в коридорите на консервативното правителство на Маргарет Тачър и впоследствие довежда до военен конфликт между двете държави през 1982 г., наречен Фолкландска война. Войната е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение, но Аржентина не се отказва официално от претенциите си.

Снимка: Getty Images

През 2013 г. жителите на островите гласуваха с огромно мнозинство за оставането им като отвъдморска територия на Обединеното кралство, като 99,98% от хората подкрепиха предложението.

Островите обаче остават източник на напрежение между Лондон и Буенос Айрес. През януари тази година аржентинското външно министерство призова Обединеното кралство да се започнат отново преговори за спорната територия: 40 години след войната: Аржентина си поиска Фолкландските острови от Великобритания.

Поводът, който британците дадоха на Аржентина

Думите на Мондино идват, след като в четвъртък британското правителство се съгласи да предаде суверенитета на островите Чагос на Мавриций (в Индийския океан) в замяна на осигуряване на бъдещето на стратегически важна военна база.

Мавриций ще поеме суверенитета над архипелага, разположен приблизително по средата на пътя между Източна Африка и Индонезия, докато съвместната военна база на САЩ и Обединеното кралство ще продължи да функционира на най-големия остров Диего Гарсия поне през следващите 99 години.

Още: Бившият президент на Аржентина е обвинен в домашно насилие

„Дългият спор между Великобритания и Мавриций приключи днес, като мавританците успешно си върнаха територията на Чагос“, пише Мондино. „Приветстваме тази стъпка в правилната посока и прекратяването на остарелите практики".

По-рано обаче губернаторът на Фолкландските острови Алисън Блейк изпрати послание до жителите, които наброяват по-малко от 4000 души. В писмото, цитирано от Politico, тя ги уверява в „непоколебимия ангажимент“ на Обединеното кралство към островите и описва историческия контекст на двете територии - Фолкландските острови и Чагос - като „много различен“.

Още: Снимка на раздора. Скандал между Аржентина и НАСА заради снимка от Космоса

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес