Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важна новина за Украйна: Сенатът на САЩ отпуска още милиарди до средата на ноември

27 септември 2023, 15:21 часа • 2738 прочитания

Сенатът на САЩ предложи нов двупартиен план за финансиране на правителството до ноември. Той включва около 6 млрд. долара помощ за Украйна - далеч по-малко от исканите от президента Джо Байдън 20,6 млрд. долара за Киев.

Това е важна новина, тъй като идва на фона на политическите проблеми с бюджета. Те трябва да бъдат разрешени до 30 септември, иначе правителството на САЩ е изправено пред угрозата да спре работа поради липса на финансиране. От това ще пострада и Украйна.

Още: Заради пари за Украйна пак има опасност за бюджета на САЩ и работата на правителството

Лидерите на Сената подчертаха, че тяхното предложение ще финансира правителството само до средата на ноември, след което поддръжниците на Украйна в Конгреса ще настояват за останалата част от парите, поискани от Белия дом, предава Washington Post.

Кризата с бюджета може да стане военен проблем

Решението да не се включи цялата сума за Украйна подчертава политическите предизвикателства, пред които са изправени поддръжниците на Киев, за да продължат да търсят десетки милиарди долари за усилията на Украйна да се справи с руснаците. Ако тези препятствия не бъдат преодолени, могат да се превърнат във военни проблеми.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Оръжия от САЩ за Киев ще има дори без реформи в Украйна (ВИДЕО)

Съединените щати вече са отпуснали над 60 милиарда долара помощ за Киев, включително над 40 милиарда долара под формата на пряка военна помощ. Това е повече от всяка друга държава.

Още: Ако САЩ не оправят бюджетната каша до дни, помощ за Украйна ще има още само няколко седмици

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес