Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Уврежда психичното здраве на младежите": Редица американски щати съдят TikTok

08 октомври 2024, 18:02 часа • 644 прочитания

Редица американски щати заведоха съдебни дела срещу платформата TikTok, пише The Associated Press. 

В какво обвиняват платформата?

Те твърдят, че популярното видео приложение за кратка форма уврежда психичното здраве на младежите, като пристрастява децата.

В основата на всяко съдебно дело е алгоритъмът на TikTok, който управлява това, което потребителите виждат на платформата, като попълва основната емисия „За вас“ на приложението със съдържание, съобразено с интересите на хората. Съдебните дела също така подчертават характеристиките на дизайна, които според тях правят децата пристрастени към платформата, като например възможността за безкрайно превъртане през съдържание, насочени известия, които идват с вградени „бръмчене“ и филтри за лица, които създават недостижим външен вид за потребителите. ОЩЕ: Проучване: Бързото преглеждане на онлайн видеоклипове увеличава отегчението

Алгоритъм, предизвикващ допамин

В документите си окръг Колумбия нарече алгоритъма „предизвикващ допамин“ и каза, че е създаден, за да бъде умишлено пристрастяващ, така че компанията да може да хване много млади потребители в прекомерна употреба и да ги държи в приложението си часове наред. TikTok прави това, въпреки че знае, че тези поведения ще доведат до „дълбоки психологически и физиологични вреди“, ​​като тревожност, депресия, телесна дисморфия и други дълготрайни проблеми, се казва в жалбата. ОЩЕ: Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес