Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна към Мексико: Арестувайте Путин!

08 август 2024, 10:17 часа • 3267 прочитания

Украинското посолство в Мексико поиска от правителството на северноамериканската страна да арестува руския диктатор Владимир Путин, ако той присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Клаудия Шейнбаум.

Посолството нарече Путин военнопрестъпник и изрази благодарност към Мексико за поканата на президента Володимир Зеленски за церемонията на 1 октомври. И руският диктатор получи покана.

"Вярваме, че мексиканското правителство ще се съобрази с международната заповед за арест и ще предаде гореспоменатия на съдебния орган на ООН в Хага", заявиха от посолството на Украйна в Мексико Сити, без да посочват името на Путин.

Още: Удар за Путин: Молдовската ЦИК отряза голямото му оръжие за участие в президентския вот

Защо Мексико може да арестува Путин?

През март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския диктатор заради принудителното депортиране на украински деца в Русия след началото на пълномащабната война. Заповед за арест тогава бе издадена и за руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова.

Още: Москва: Киев готвеше атентат срещу Путин, обадихме се на САЩ да го спрат

Мексико е ратифицирал Римския статут - основополагащия документ на Международния наказателен съд. Това означава, че страната има право да арестува Путин на своя територия. За сравнение, Русия, САЩ и Израел например не признават юрисдикцията на МНС.

Снимка: Kremlin.ru

Въпреки всичко това Москва и Мексико укрепват отношенията си. През юни Путин поздрави Шейнбаум за победата ѝ и определи Мексико като "исторически приятелски партньор на Русия" в Латинска Америка.

Още: Мохамед Халаф: Путин го е страх от война в Близкия изток, защото губи Иран

Шейнбаум е първата жена президент на Мексико. Тя спечели историческа победа на общите избори на 2 юни и ще започне шестгодишния си мандат през октомври. Путин и Зеленски бяха сред световните лидери, които я поздравиха.

Хуан Рамон де ла Фуенте, избран за външен министър на Шейнбаум, обясни, че е "стандартен протокол" на откриването да бъдат поканени лидерите на всички държави, с които Мексико има дипломатически отношения, включително Русия и Украйна. От Кремъл не са коментирали дали ще приемат поканата и дали точно Путин ще отиде, макар че това е много малко вероятно.

Още: Клаудия Шейнбаум с категорична победа на президентските избори в Мексико

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес