Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Украйна да се върне в границите от 1991 г.": Конгресът на САЩ изготви резолюция

26 април 2023, 12:44 часа • 3427 прочитания

Проект на резолюция относно позицията на САЩ за условията за победа на Украйна беше представена във Вашингтон на 25 април. Документът е изготвен с подкрепата и на демократите, и на републиканците в американския Конгрес, съобщи посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова.

Проекторезолюцията е написана в съавторство от конгресмена републиканец Джо Уилсън и Стив Коен от Демократическата партия. В нея се посочва, че за победа на Украйна трябва да се счита пълното връщане на украинските територии в международно признатите граници от 1991 г. под контрола на Киев.

Връщането към границите от 1991 година е важно, тъй като тогава се разпада Съветският съюз и се появява независима Украйна, която включва полуостров Крим - незаконно окупиран от 2014 г. от Руската федерация.

Маркарова цитира проекторезолюцията в профила си във Facebook. В документа се посочват и следните елементи от позицията на Конгреса на САЩ:

- Мирът след потенциалната победа на Украйна трябва да бъде гарантиран чрез интегрирането на страната в НАТО и други евроатлантически институции, което съответства на дългосрочната политика на САЩ;

- САЩ трябва да работят със своите съюзници и партньори, за да гарантират изплащането на репарации от страна на Русия на Украйна, помощта на световната общност за възстановяването на Украйна, отговорността на руското ръководство за агресивната война и справедливостта за жертвите на руските военни престъпления.

ОЩЕ: ФБР помага на Украйна с доказателствата за руски военни престъпления

"Представяме тази резолюция, за да обясним значението на запазването на териториалната цялост. Смятам, че тя е важна - по-специално за американския народ, който трябва да разбере, че цялата територия на Украйна трябва да бъде върната под юрисдикцията на Киев", заяви конгресменът републиканец Джо Уилсън пред "Гласът на Америка" (VOA).

"За тази цел военнопрестъпникът Путин трябва да изтегли войските си. И ако се водят някакви преговори, те трябва да включват график за изтегляне на войските", допълни той.

Пред Yahoo News Уилсън заяви, че не трябва да се повтаря грешката от 1 септември 1939 г. - препратка към инвазията на Хитлер в Полша, дала началото на Втората световна война.

След представянето резолюцията трябва да бъде одобрена от съответните комисии, а след това да бъде подложена на гласуване в Конгреса - както на ниво Камара на представителите, така и на ниво Сенат.

Съавторите на резолюцията Джо Уилсън и Стив Коен оглавяват Хелзинкската комисия - конгресен панел, създаден през 1976 г., за да гарантира, че Съветският съюз спазва международните си споразумения. След разпадането на СССР комисията се фокусира върху Русия, която под ръководството на диктатора Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд за депортиране на украински деца) се стреми да разшири т.нар. руски свят, като си възвърне бивши съветски региони и републики.

ОЩЕ: Китайски посланик отрече правото на държави като Украйна да съществуват (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес