Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп предложи на Майкъл Флин да бъде съветник по националната сигурност

18 ноември 2016, 10:21 часа • 2934 прочитания

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп предложи на ген. Майкъл Флин поста на съветник по въпросите на националната сигурност, предаде БГНЕС.

Флин беше с Тръмп по време на предизборната му кампания като негов съветник по въпросите на националната сигурност. Кариерата на генерала е доста солидна. Той е уважаван командващ офицер от военното разузнаване, чиято дейност основно е била свързана с битката срещу бунтовнически групировки в Афганистан и Ирак.

Съветникът по въпросите на националната сигурност има една от най-влиятелните позиции по въпросите на външната политика, както и по най-неотложните въпроси за сигурността на страната, включително битката срещу Ислямска държава, предизвикателствата от Китай в Южно Китайско море и отношенията с Русия. Ролята на заемащия този пост при следващия президент вероятно ще бъде още по-значима поради почти пълното отсъствие на опит у Тръмп по въпросите на националната сигурност. Ако приеме поста, Флин ще бъде основната връзка на Белия дом с Пентагона, Държавния департамент и разузнавателните агенции и ще разполага с екип от около 400 души.

Флин напусна армията през 2014 г., след като президентът Барак Обама го уволни като шеф на военното разузнаване заради оплаквания от неговия стил на ръководство. Генерал Флин е критикуван най-вече за безкомпромисната си позиция по отношение на радикалния ислям.

Снимка: Getty Images/Guliver

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес