Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп не мисли за среща с китайския президент

15 юли 2020, 08:04 часа
Реклама

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е говорил скоро и не планира да разговаря с китайския президент Си Дзинпин на фона на изострянето на отношенията между двете страни.

"Не съм разговарял с него. Не, не планирам да говоря с него", каза той пред репортери, предаде БГНЕС.

По-рано американският президент обяви, че е подписал закон и указ за преследване на китайски лица и организации във връзка с действията на Пекин по отношение на политиката спрямо Хонконг. Освен това Тръмп заяви, че не планира да обсъжда втората част от търговската сделка с Китай.

Законът за автономията на Хонконг беше приет от Камарата на представителите, а в началото на юли и от Сената на САЩ и изпратен на президента за подписване. Документът предвижда налагането на санкции на чуждестранни физически лица и компании, нарушаващи британско-китайската декларация от 1984 г. и основния закон на Китай, който определя позицията на Хонконг като специален административен регион на Китай.

Не по-късно от 90 дни след влизането на закона в сила, държавният секретар на САЩ трябва да уведоми Конгреса за лица, които нарушават тези разпоредби.

Законът за защита на националната сигурност в Хонконг, одобрен от китайския парламент, влезе в сила на 30 юни. Законът очертава правилата за предотвратяване, потискане и наказание на четири вида престъпления, извършени в Хонконг, включително сепаратистки дейности, опити за подкопаване на държавната власт, терористични дейности, заговор с чужди държави или сили, разположени в чужбина, с цел да се застраши националната сигурност. Законът предизвика недоволството на антиправителствените сили в Хонконг и редица западни служители, които виждат в него опит на Пекин за затягане на контрола върху автономията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес