Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп говори със Зеленски и пак сложи аурата на Ангел на мира

20 юли 2024, 07:35 часа • 2408 прочитания

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп разговаря с украинския държавен глава Володимир Зеленски. След този разговор Тръмп за пореден път заговори, че ще сложи край на войната в Украйна.

"Оценявам факта, че президентът Зеленски се отзова, защото като следващ президент на Съединените щати аз ще донеса мир на света и ще сложа край на войната, която отне живота на толкова много хора и опустоши безброй невинни семейства", заяви Тръмп в публикация в социалната си платформа Thruth Social, предаде БГНЕС.

Зеленски потвърди обаждането и добави: "Договорихме се с президента Тръмп да обсъдим на лична среща какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина траен. Отбелязах жизненоважната двупартийна и двукамерна американска подкрепа за защита на свободата и независимостта на нашата нация“, написа той в публикация в социалната медийна платформа "Х". Украинският президент вече коментира пред BBC, че Украйна може и да не освободи всички окупирани от Русия свои земи преди да започнат мирни преговори, но задължително трябва да е в печеливша позиция на фронта, за да започнат преговори: Зеленски: "Горещата фаза" на войната може да приключи тази година (ВИДЕО)

Позицията на Тръмп за Украйна, която е доста противоречива и най-добре това си пролича при забавянето на пакета от 61 млрд. долара в продължение 7 месеца, породи опасения относно подкрепата на САЩ за Киев, ако бившият президент спечели втори мандат. На 18 юли Зеленски заяви, че работата с администрацията на Тръмп ще бъде "тежка".

Още: Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

По време на речта си, с която официално прие номинацията на Републиканската партия, Тръмп повтори тезата си, че Путин нямало да започне пълномащабната си инвазия в Украйна, ако той е бил президент по това време.

Миналата седмица бившият президент прие в имението си във Флорида унгарския министър-председател Виктор Орбан, който по-рано този месец се срещна със Зеленски и руския диктатор Владимир Путин в т.нар. си обиколка за мир. Тази "обиколка" беше заклеймена от лидерите на ЕС заради факта, че Орбан няма мандат за каквито и да е преговори от името на Съюза: Радев след среща с Орбан: Ако водим същия стил война, ще стигнем до тежка дилема

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес